S prostory v obrovském Pentagonu, jenž město získalo bezplatně od státu, a který potřebuje stamiliony na rekonstrukci, se nesmíří. Úředníci ve zdevastovaném objektu zůstanou jen nezbytně nutnou dobu.

Odborná komise v čele s architekty hodnotila nakonec čtyřiadvacet návrhů, jedna totiž došla po termínu. „Do druhého kola jde pět nejlepších prací, u kterých porota doporučila dopracovat některé detaily,“ řekl místostarosta Jeseníku a člen poroty Vladimír Cupal (nez.).

Sám je s pracemi velmi spokojený. „Velice se mi líbí. Minimálně tři jsou inspirující. Prostor řeší zajímavě a funkčně. Do návrhů je vloženo velké množství invence a nápadů. Ani mě nenapadlo, že některé věci jdou řešit právě tímto způsobem,“ netajil se uznáním nad fantazií řešitelů Cupal.

Druhé kolo architektonické soutěže vyhlásilo město na dvanáctého ledna příštího roku. Už o jedenáct dní později je na programu vyhodnocení. „V březnu všech čtyřiadvacet prací vystavíme v Kapli, aby si je mohli prohlédnout občané města. V dubnu zasedne rada a zastupitelé a vyberou návrh nové podoby úřadu,“ řekl Cupal.

Vítězný projekt se přitom nemusí shodovat s tím, který zvolí odborná porota. „To je pravda. Může to být kterýkoli z vybraných pěti nejlepších,“ řekl Cupal.

Jeseník to s novým úřadem myslí vážně. Vedení města je přitom jasné, že realizace záměru bude během na dlouhou trať. Nejobtížnější bude získat na stavbu potřebné stovky milionů korun.

Přípravu však vedení města nechce podcenit, proto už do rozpočtu na příští rok má začleněné prostředky pro vypracování dokumentace pro územní řízení. „Poté budeme hledat dotace. Z usnesení vlády sice máme na nový úřad dostat sedmnáct milionů korun, ale v součtu jde o směšnou částku. Proto budeme hledat další zdroje,“ dodal místostarosta.