V objektu kromě městských úředníků sídlí i státní instituce. Stát sice trvá na desetileté lhůtě, po kterou nesmí město Pentagon prodat nebo jej zbourat. Podmínka však padá odchodem státních organizací. Tento kompromis byl pro zastupitele klíčový.

„Tahanice jsou nekonečné a já mám nařízení nevnucovat, jen nabídnout. Neberte to jako vydírání, ale buď Pentagon převezmete nebo od 31. prosince začneme hledat nového vlastníka,“ uvedl před hlasováním ředitel jesenické pobočky Úřadu pro zastupování ve věcech majetkových Augustin Bitara.

Město, které sídlí ve třech budovách Pentagonu, však nemá volné prostory, kam by přemístilo několik desítek úředníků, proto by tato varianta znamenala velké riziko a hrozbu neúměrného nájemného či vypovězení smlouvy.

Striktním jednáním státu se Jeseník dostal do úzkých. Sen o vlastním úřadě, kam by se vešli všichni zaměstnanci, je prozatím v nedohlednu. Proto při hlasování zvedlo dvacet zastupitelů ruku pro bezplatná převod budovy na město, jeden byl proti a jeden se zdržel.

Převzetím Pentagonu se město zavázalo k desetileté lhůtě, po kterou nesmí budovu prodat ani zbourat. „Podmínka padá v případě odchodu státních institucí,“ řekl místostarosta Jeseníku Vladimír Cupal.

Není tajemstvím, že úřad práce se několik let snaží získat prostředky na stavbu vlastní budovy. V objektu přitom zabírá polovinu prostor. Po odchodu těchto úředníků by město nebylo schopno samo unést provozní náklady. „V tomto případě bychom nabídli zbylým státním organizacím jiné prostory ve městě,“ tlumočil Cupal rozhodnutí města.

Budova Pentagonu je v dezolátním stavu a potřebuje masivní investice. O rekonstrukce, která by si vyžádala stamiliony korun, však město neuvažuje. „Budovu budeme udržovat, ne rekonstruovat. Do roku 2012 bude minimální vybrané nájemné činit třicet až čtyřicet milionů korun, které investujeme do nutných oprav, jako je střecha a výtahy,“ řekl Cupal s tím, že prostředky na údržbu se město také pokusí získat od ministerstva financí.

Pentagon mění majitele jako na běžícím páse. Montovaný objekt postavily zaniklé Rudné doly Jeseník, posléze připadl městu, které je za sto milionů korun prodalo při vzniku okresu státu. Ten už ale megalomanskou stavbu nechce.

S příslibem více jak dvou set milionů korun od státu na rekonstrukci jej odmítl i úřad práce, který chce vlastní sídlo. Jediným partnerem zůstalo město, tomu ale stát žádnou finanční injekci na modernizaci nenabídl. Město se netají tím, že Pentagon nechce. „Po vypršení podmínky budovu zbouráme nebo ji prodáme,“ dodal Cupal.