„Jako výhodnější vyšla nabídka Komerční banky. Úvěr by měl být dva roky čerpán a deset let splácen," řekla starostka Jeseníku Marie Fomiczewová. Přijetí půjčky již schválili zastupitelé.

Administrativní komplex pod Křížovým vrchem patří městu. Jedním z hlavních důvodů rekonstrukce je, aby v objektu zůstali státní úředníci.

Instituce spadající pod ministerstvo práce a sociálních věcí se kvůli špatnému stavu budovy chtěly z objektu vystěhovat a postavit si za 120 milionů korun nové sídlo. Město by však po jejich odchodu nebylo schopné udržet Pentagon v provozu.

Pod příslibem rekonstrukce budovy ministerstvo záměr výstavby nového sídla zastavilo. „Byla to stavba, proti které jsou všechny politické strany ve městě, bylo by to proti vůli místních lidí. Částka na stavbu nové budovy je také velmi vysoká," odůvodnila krok letos v červenci ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Výběrová komise 15. září otevřela obálky v tendru na firmu, která Pentagon rekonstruuje. Výše nabídek se pohybovala v rozmezí 43 až 47 milionů korun. Projektanti přitom předpokládanou cenu spočítali na 55 milionů korun. Dvě třetiny nákladů pokryje dotace.

„Zajímavost je, že rozpětí mezi první a druhou nabídkou bylo pouhých 108 tisíc korun. Je vidět, že nacenění se firmy věnovaly asi poměrně důsledně," poznamenal místostarosta Jeseníku Libor Halas. Vítěz výběrového řízení by měl být znám do týdne.

Stavbaři zateplí venkovní zdi Pentagonu, vymění okna a dveře na celé budově, nová bude rovněž střecha. Významně tak klesne spotřeba energií, především na vytápění.

Státní úřady se v připravovaném memorandu zaváží, že v budově zůstanou v pronájmu dalších deset let. Dokument je těsně před podpisem. Město bude od státních institucí inkasovat nájemné, které pomůže uhradit splátky úvěru, ale také potřebnou rekonstrukci vnitřních prostor.

V Pentagonu sídlí i část pracovníků městského úřadu. Radnice plánuje, že v budoucnu všechny své zaměstnance z pobočky na Tovární ulici přesune právě tam. Ročně by tak ušetřila přes milion korun.