„Kulturní zpravodaj je historická záležitost. Jesinfo je řekl bych hodně suchopárné. Přistoupili jsme k řešení, kdy máme jednu redakční radu, která bude dělat jedny noviny," řekl místostarosta Jeseníku Petr Procházka.

Nové periodikum bude tvořit dvanáct barevných stran ve formátu A4. Obyvatelé města jej budou dostávat zdarma do schránek. Jeho součástí bude vložený dvojlist s kulturním programem, prostor v časopisu dostanou i lázně. První, dubnové číslo má vyjít v závěru března.

„Jedny noviny nás patrně vyjdou o něco dráž, než dvoje dosavadní. Je to dáno formátem a kvalitou papíru. Ale i za tuto cenu do toho jdeme," poznamenal Petr Procházka.

Jesinfo začalo vydávat minulé vedení radnice. Brožura formátu A5 obsahovala praktické informace z radnice. Obyvatelé města ji dostávali zdarma.

Periodikum Jeseník-město a lázně obsahovalo spíše delší texty, byly zde přetiskovány programy kulturních institucí a plakáty na společenské akce. Podle současného vedení města je tento formát již překonaný.

„Kulturní měsíčník stál navíc dvanáct korun. Jeho prodeje byly zcela minimální, pohybovaly se v desítkách kusů," řekl starosta Jeseníku Adam Kalous.

Dvě městská periodika existují také v Šumperku. Barevný čtrnáctideník Šumperský zpravodaj chodí obyvatelům města zdarma do schránek. Jeho součástí je jednou měsíčně kulturní příloha Živá brána Jeseníků. Vedle toho vychází v nákladu 250 kusů společenský měsíčník Kulturní život Šumperku, který se prodává za dvanáct korun.

Šumperk ve vydávání svých periodik změny nechystá. „Neplánujeme, že by se tyto dva tituly sloučily," řekla mluvčí šumperské radnice Olga Hajduková.