„Spad byl tak velký, že část místních komunikací je těžce průjezdná. Dnes pokračují práce na odvozu sněhu ze zhruba osmi ulic. Je tady tak 40 centimetrů čerstvého sněhu, je těžký a je to problematické na odklízení," řekl dnes ČTK ředitel Technických služeb v Jeseníku Jan Prejda.

Zaměstnanci firmy pracují od víkendu na dvě směny. „Bariéry kolem cest jsou vysoké tak metr, půldruhého metru. Na volných prostorách jsou kupy sněhu i tři čtyři metry vysoké. Zaměřujeme se nyní hlavně na komunikace. Auta mají problém se na nich nyní vyhnout, najíždějí do bariér a znovu sníh tahají zpět na cestu. Na úzkých komunikacích je to tak těžce průjezdné. Chodníky jsou sice úzké, ale jsou průchozí," doplnil Prejda.

Tuny sněhu odvážejí auta na plochu v areálu bývalých kasáren za městem. Stroje se podle Prejdy nezastaví dnes a zřejmě ani v úterý, ohled však budou muset technické služby brát i na peníze určené na zimní údržbu.

Na rozdíl od Jeseníku se situace v jiných městech pomalu zklidnila. Například v Olomouci problémy se sněhem postupně vyřešilo počasí.

„Problém tady už není, ze soboty na neděli jsme poodváželi sníh z náměstí, problém se nakonec vyřešil sám prudkou změnou v počasí," řekl ČTK provozní náměstek olomouckých technických služeb Jiří Fryc. V menších obcích odklízejí sníh především nasmlouvaní soukromníci s traktory, ještě dnes projíždějí například Jívovou na Olomoucku či Potštátem. Větší potíže se sněhem však v obcích už podle tamních pracovníků obecních úřadů nemají.

Sníh zasypal Olomoucký kraj především v sobotu. Zejména v okolí Šternberka na Olomoucku bylo v sobotu několik úseků nesjízdných, silničáři poté uzavřeli šest silnic a vyhlásili kalamitní stav. Ve stejný den večer ho odvolali.