Z pověření ministerstva pro místní rozvoj rozjíždějí tříletý výzkum, který má ukázat výhody i nevýhody Jesenicka a poradit, jak zlepšit kvalitu života v tomto regionu. Na dvoudenním semináři v České Vsi seznámili odborníci veřejnost se svými prvními výsledky práce.

„Do roku 2010 máme vytvořit metodiku pro obce a poradit jim, jak realizovat regionální marketing ve venkovském regionu s nepříznivou polohou vůči západním ekonomickým centrům. Chceme sem přivést zahraniční zkušenosti a stanovit priority řešení,“ řekl profesor Ostravské univerzity Petr Rumpel.
Letos jeho studenty čeká výzkum přímo v terénu Jesenicka. Měli by zde načerpat náměty a vyzpovídat starosty, kterým směrem by se podle nich mělo v budoucnu Jesenicko ubírat. Studenti však budou provádět i vlastní průzkum terénu ze svého vlastního pohledu.

Jesenicko, jeho mikroregiony i samotné obce mají za deset let nesčetně vypracovaných strategických plánů, které měly spasit region. Obce stály tyto materiály statisíce, většina z nich však leží bez užitku na dně šuplíků. Podle starostů to bylo tím, že agentury víceméně okopírovaly jeden vzor a navrhly prakticky nerealizovatelné věci.

Postoj Ostravské univerzity a nový projekt je podle starostů zcela odlišný. „V první řadě je pozitivní, že se o nás někdo zajímá. Důležité je, že nás to nic nestojí, protože projekt platí ministerstvo. Univerzita nás bere jako partnera. Zpracovatelé projektu se zajímají o naše názory. Výsledkem spolupráce by měl být návod, jak řešit problémy Jesenicka,“ řekl předseda Sdružení měst a obcí Jesenicka a starosta Lipové – lázní Lubomír Žmolík.