V centru sociálních služeb má vzniknout i domov pro seniory, kde budou mít staří lidé zajištěnou péči čtyřiadvacet hodin denně. Takové zařízení zatím v Jeseníku a okolí chybí. Za jeho zřízení se v petici postavilo přes sedm stovek lidí. „Někdy i při sebelepší snaze není rodina schopna péči o svého člena zajistit," řekla letos v únoru Libuše Achilisová, která petici iniciovala.

Žádost o dotaci úspěšně prošla prvním kolem. Maximálně z ní může město získat bezmála padesát milionů korun.

„Získali jsme dotaci na Centrum sociálních služeb Jeseník, která ale vyžaduje zhruba patnáctimilionové dofinancování ze strany města. Zastupitelstvo by mělo říct, zda připravit výběrové řízení na projektanta a do příštího zastupitelstva připravit změnu rozpočtu, aby byly prostředky na projekt," řekla starostka Jeseníku Marie Fomiczewová.

Radnici se v poslední době daří výrazně snižovat ceny veřejných zakázek. I když by výběrové řízení srazilo cenu díla na šedesát procent, pořád by muselo město dodat okolo deseti milionů korun. „I to je velká částka, kterou by v současnosti město asi těžko hledalo bez zadlužení," míní Fomiczewová.

V Jeseníku se za posledních dvacet let počet lidí starších pětašedesáti let zdvojnásobil. Podle sčítání lidu z loňského roku je ze sta obyvatel města šestnáct starších pětašedesáti let. V roce 1991 to bylo jenom devět.

Zastupitelé by měli o centru sociálních služeb a jednat ve čtvrtek 13. září. Zasedání začíná v 15 hodin v jesenické Kapli.