„Sešli jsme se s odbory a dohodli na jménech v třetí etapě auditu,“ řekl místostarosta Jeseníku Vladimír Cupal (nez.). K poslednímu srpnu obdrží výpověď jeden zaměstnanec ze živnostenského úřadu, jeden z odboru investic a další ze stavebního odboru. Výpovědi jsou nachystané i pro tři úředníky z odboru životního prostředí, kteří se vrátili z nemocenské. Ze správního odboru odchází jeden zaměstnanec dohodou. Ve hře je i osmé jméno, zde má ale radnice problém, který konzultuje s právníky. Podle auditu totiž dojde ke sloučení tří odborů – stavebního, investičního a majetku města. Stávající vedoucí stavebního odboru Ladislav Cabadaj bude šéfem velké trojky.Na majetkovém odboru už delší dobu vedoucí není. U Mileny Vrbkové, která vede odbor investic a po reorganizaci by se měla stát jen šéfovou oddělení, se právníci zatím nemohou dohodnout, jak postupovat.

„Musíme zjistit, zda se může automaticky stát vedoucí oddělení nebo po sloučení odborů musí dostat výpověď a pak se na místo vedoucí musí vypsat výběrové řízení,“ řekl Cupal. Do konkurzu by se přitom mohl přihlásit kdokoli a ani úspěchy odboru, který do města přinesl stovky milionů korun na dotacích, by stávající šéfce nezaručili úspěch. Milena Vrbková odmítla sdělit, zda by se do výběrového řízení vůbec přihlásila. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ řekla.

Radnice za dva měsíce předala dvaadvacet výpovědí. Do konce roku chce snížit stav zaměstnanců o jednatřicet míst. Přesně tolik výpovědí doporučila renomovaná auditorská firma. Ta sledovala vytíženost zaměstnanců radnice několik týdnů. Atmosféra na úřadu houstne, nikdo si není jistý, zda v příštím měsíci nebude právě on na řadě. „Audit je jen začátek. Budeme pokračovat cestou kvality. Budeme dál sledovat práci úředníků a hodnotit ji,“ uvedl Cupal. Klidně se podle něj může stát, že ten, kdo dnes velí odboru, se stane řadovým zaměstnancem a schopní lidé naopak povýší.