Po Krkonoších, Šumavě, Českém Švýcarsku a Podyjí mají titul národního parku nést i Jeseníky. Se starosty obcí však o této změně, která by mohla razantně zasáhnout do života obyvatel, nikdo nemluvil.

Nic konkrétního neví ani bývalý starosta Jeseníku a poslanec za ČSSD Jiří Krátký. „Takovou partyzánštinu je nutné odsoudit. Se samosprávou nikdo nic neprojednával. Proto tento postup ministerstva považuji za velmi nešťastný. Zásadní věci se nesmějí dít bez vědomí a názoru občanů a samosprávy,“ prohlásil Krátký, který již vyzval vedení Euroregionu Praděd k urychlenému zahájení jednání s ministerstvem.

„Nevím, kdo k tomu dal podnět, ale rozhodně se mi nelíbí, že nás, samosprávu, nikdo neinformoval,“ sdělil starosta Jeseníku a předseda Euroregionu Praděd Petr Procházka (ODS), kterého ostatní členové euroregionu pověřili vyvoláním jednání s ministerstvem. „Musíme vyvolat jednání s ministerstvem. Není možné, aby jednali o nás bez nás,“ řekl místostarosta Písečné Jan Konečný (KDU-ČSL).

Obce se záměru ministerstva děsí

Nikdo přesně neví, co by to pro region znamenalo. „Je to čerstvá informace. Záleží, jestli z toho pro nás budou plynout omezující podmínky. I na území Chráněné krajinné oblasti Jeseníky je problém něco prosadit,“ dodal Konečný.

V současné chvíli starostové netuší, nakolik vyhlášení národního parku omezí rozvoj regionu a zasáhne do života občanů. Většinu území pokrývají lesy. Znamenalo by pro Lesy ČR vyhlášení národního parku konec těžby a podnikání? Na tohle a další otázky zatím samospráva ani podnikatelé neznají odpovědi.

„Vyhlášení národního parku má dva aspekty. Jsme si vědomi, že naše prostředí je nejméně narušené, ochranu si zaslouží a pomohlo by to zvýšit turistický ruch. Na druhou stranu tady žijí lidé. Návrh proto nesmí být pojatý striktně, aby se neomezil rozvoj. Máme v plánu spoustu aktivit,“ dodal Procházka.

Podle ministerstva životního prostředí je panika zbytečná. Celý problém považuje za nafouklou bublinu. Prioritou ministerstva je dokončit v Jeseníkách projekt ochrany ptačích rezervací Natura 2000.

„Vedení ministerstva schválilo záměr vytvoření národního parku, ale projednávat se bude až za šest let a samozřejmě ve spolupráci s obcemi. Prozatím tedy není nic odsouhlaseno,“ pokusila se uklidnit rozbouřenou hladinu vedoucí tiskového oddělení ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová.

Podotkla, že národní park by rozhodně nezahrnoval celé území regionu. „Park by byl v oblastech, které už jsou pod ochranou Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, kde už stupeň ochrany je daný. Stavět se zde nesmí a aktivity by se mohly i nadále provádět stejné,“ dodala Krebsová. Houbaři by tak nepřišli o možnost chodit do lesů, Národní park by neměl ohrozit ani turistiku a lyžařské areály.