Lyžovat se bude i na Silvestra. V areálu v Branné budou vleky v provozu až do půlnoci. Poslední tři hodiny bude jízda zadarmo

„Přírodního sněhu je málo, takže na sjezdovce leží technický. Návštěvnost tu máme slušnou, ale fronty na vleky zatím nejsou,“ řekl majitel skiareálu v Koutech nad Desnou Tomáš Kareš.

Slunečná idylka z minulých dní, kterou přinesla na hory několikadenní inverze, ovšem o víkendu vzala za své. Lyžařům pobyt na horách znepříjemňovala mlha, přesto jich bylo například na Červenohorském sedle plno.

„Parkoviště je úplně nacpané, ale auta se nakonec podařilo zaparkovat všechna. Odstavné plochy pod sedlem se používat nemusely,“ řekl Tomáš Klíma ze Ski klubu Šumperk, který na sedle provozuje sjezdovky.

Mnoho lidí také navštívilo Brannou. „I když počasí nebylo optimální, lidí tu bylo tak akorát, fronty se tvořily jen občas. Tím, že jsou v provozu všechna lyžařská střediska, návštěvnost je vyvážená,“ míní majitel areálu v Branné Rostislav Procházka.

V Branné se navíc bude lyžovat ještě poslední den letošního roku, a to téměř do půlnoci.

„Od devíti večer bude lyžování zadarmo, končit budeme v půl dvanácté. Obavy z úrazu způsobeného alkoholem nemáme, takové lyžaře na lanovku rozhodně nepouštíme. Již se nám několikrát stalo, že podnapilému lyžaři jsme jednoduše odepnuli lyže a odnesli jej. Prostě se o návštěvníky postaráme se vším všudy,“ zažertoval Procházka.

Také tento víkend musela Horská služba na sjezdovkách ošetřovat zraněné lyžaře. „Úrazů bylo celkem dost, ale naštěstí nešlo o závažná poranění. Většinou o zlomeniny, poraněné klouby či pohmožděniny,“ sdělil náčelní Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.