V létě 2015 sužovalo Javorník a okolí velké sucho. Lidé, kteří si chtěli z veřejného vodovodu zalít zahrádku nebo umýt auto, měli smůlu. Obec vydala vyhlášku, že tekutinu mohou lidé používat jen k pití nebo hygieně. Místní řad totiž z velké části napájí Račí potok, v němž teklo jen malé množství vody.

Obec proto nechala vyhloubit tři vrty do hloubky šedesát a osmdesát metrů.

„V nich by měla být vydatnost dobrá. Nyní řešíme projektovou dokumentaci, abychom byli schopni je napojit na stávající vodovodní řad,“ řekl starosta Javorníku Jiří Jura.

Chozé při práci
Šumperský tatér má zákazníky až z Afriky

Právě podzemní zdroje mohou zabezpečit trvalé zásobování vody obyvatelům Jeseníků i širokého okolí. V regionu zahrnujícím Jeseníky, Rychlebské hory, Králický Sněžník a okolí Zábřehu odborníci ověřili velké přírodní zdroje podzemní vody. Tato oblast je schopna poskytnout za sekundu 3600 litrů vody. Z tohoto množství lidé využívají zhruba jen pět procent.

„Oblast Jeseníků je „bohatá“ na vodu, protože jsou zde vysoké srážkové úhrny a jedná se o geograficky rozsáhlou oblast. Podzemní vody je v Jeseníkách hodně, byť se zásoby nevyskytují ve velkých hloubkách tak jako v některých jiných oblastech v České republice,“ shrnula Renata Kadlecová, vedoucí hydrogeolog projektu Rebilance zásob podzemních vod. Právě v rámci tohoto projektu Česká geologická služba významné přírodní zdroje podzemní vody v Jeseníkách ve spolupráci s firmou GEOtest ověřila.

V Jeseníkách za rok naprší či nasněží mezi 750 a 1110 litry vody na každý metr čtverečný. To je v rámci Česka nadprůměrné množství. Vsakování srážek napomáhají lesy a pastviny nebo nízká teplota vzduchu. Díky malému osídlení jsou zde nízké odběry vody. Pro doplňování zdrojů podzemní vody je zásadní sněhová pokrývka a její pozvolné odtávání.

Pátrání po ztraceném turistovi v okolí motorestu Skřítek v Jeseníkách
Houbaři bloudí v jesenických lesích. Jeden tam strávil noc, než jej zachránili

Voda pro dva miliony lidí

Zdroje podzemních vod v Jeseníkách jsou tak velké, že by teoreticky dokázaly zásobovat zhruba dva miliony obyvatel. Tento fakt je důležitý pro jižní oblasti Olomouckého kraje. V některých lokalitách Hané překračují maximální povolené odběry podzemní vody možnosti přírodních zdrojů.

Voda z Jeseníků však Hané pomáhá již nyní, aniž by si to lidé uvědomovali.

„Jeseníky dotují podzemní vodou Mohelnickou brázdu včetně značně mocných čtvrtohorních sedimentů podél toku řeky Moravy a jejích přítoků, kde jsou již významné odběry podzemní vody pro velké sídelní celky,“ sdělil náměstek pro geologii České geologické služby Petr Mixa.

„Každopádně je si třeba uvědomit, že Česká republika je střecha Evropy, kde pramení řada významných řek a že jak povrchová tak podzemní voda z našeho území odtéká. Proto je důležité průběžně sledovat zásoby a kvalitu podzemní vody v republice a chránit ji a šetrně s ní hospodařit,“ zdůraznil Petr Mixa.

Vizualizace autobusového nádraží v Okružní ulici v Mohelnici po rekonstrukci. Parkovat se bude pod zemí i na povrchu. Zastávky dostanou zastřešení.
Přestavba autobusového nádraží v Mohelnici začne do zimy