Obce a města ležící na řece Bělé mezi Jeseníkem a Nysou připravují velký projekt v cestovním ruchu. Jeho páteří by se mělo stát propojení celého území sítí cyklostezek a odpočívadel, které by vedly různými trasami z Jeseníku do Nysy. Okolo stezek by měla vzniknout řada atraktivních míst.

Území spojuje především jeho společná historie v rámci Niského knížectví a také řeka Bělá, která celou oblastí protéká.

„Smyslem společného projektu je komplexní náhled na celé území tak, aby všechny dílčí aktivity měly díky jejich synergii co největší pozitivní dopadu na dané území a zamezilo se tak roztříštěnosti jednotlivých projektů," sdělil Jan Mrosek, který se na městském úřadu v Jeseníku věnuje regionálnímu rozvoji.

Projekt je pojmenovaný po slavném jesenickém rodákovi Vincenzi Priessnitzovi a významném básníkovi pohřbeném v Nyse Josephu von Eichendorffovi. Zapojené subjekty z Česka i Polska budou v jeho rámci žádat o dotaci v celkové výši pět až deset milionů euro, což při dnešním kurzu koruny činí 135 až 270 milionů korun. Dotace by pokrývala devadesát procent nákladů, zbylou část by platil vždy subjekt, který danou aktivitu zrealizuje.

Vodní hřiště i rekonstrukce nábřeží

V samotném Jeseníku by ve Smetanových Sadech mohlo vzniknout vodní hřiště pro děti podobné tomu, které dnes existuje v Dolní Moravě. Město by chtělo peníze využít zejména k financování dlouhodobě plánovaných investic: parkoviště pod Pentagonem nebo rekonstrukce nábřeží podél řeky Bělé.

„Chtěli bychom také zpřístupnit Muzikantskou stezku, v projektu máme též cyklostezky, které nejsou ve městě dobudované, a zavodnění vodního příkopu," doplnil místostarosta Jeseníku Petr Procházka.

Patrně největší investici plánují jesenické lázně. Podle dostupných informací by se jednalo o krytý vodní svět s Priessnitzovými vodoléčebnými metodami.

„Máme zájem nějak řešit naše balneo. Jednali jsme o této věci na představenstvu, připravujeme k ní studii. Zatím k tomu nemohu říci nic bližšího, vše je teprve ve fázi konzultací," řekl předseda představenstva Priessnitzových léčebných lázní Vladimír Odehnal.

Projekt by měli dotační úředníci dostat na stůl k posouzení nejpozději začátkem příštího roku. Jestli bude úspěšný, by mělo být jasné v půli roku 2016.

Peníze z turistických poplatků stát zdvojnásobíObce v Jeseníkách mohou získat peníze pro rozvoj cestovního ruchu i od českého státu. Samosprávy, které určitý díl peněz vybraných na lázeňských a turistických poplatcích investují zpět do turistického ruchu, získají příspěvek od ministerstva pro místní rozvoj ve stejné výši. Jeseník se proto chce s okolními obcemi dohodnout na sjednocení výše lázeňských a turistických poplatků. Vybrané peníze by spolu s příspěvkem státu mohly sloužit k financování regionálních aktivit, jako je provoz sněhových roleb či bazénu v České Vsi.