Spousta lidí zamířila například do skiareálu v Hraběšicích, který leží jen sedm kilometrů od Šumperku. „Jezdíme sem rádi, je to blízko a dobře se nám tady lyžuje. Náš syn se zatím na lyžích učí, tak jsme rádi, že tady mají i malý vlek pro děti," řekla Alice Novotná ze Šumperka.

Přibližně půl metru sněhu teď nabízí areál Oáza v centru Loučné nad Desnou. I tady se po svazích proháněly desítky lyžařů.

„Líbí se mi, že je to takové rodinné středisko, není tady tolik lidí, co ve velkých areálech. A taky ceny za lyžování jsou tady samozřejmě nepoměrně příznivější než ve známých střediscích. Svah je přitom výborně upravený a lyžuje se skvěle," pochvaloval si Petr Řezníček.

Jedno z největších zimních středisek v Jeseníkách – areál K3Sport v Koutech nad Desnou – byl doslova v obležení příznivců zimních sportů. Na parkovištích stály stovky aut a podle poznávacích značek se sem sjížděli lyžaři především ze Zlínského a Jihomoravského kraje a také od našich severních sousedů.

Mezi nimi byla i čtveřice mladých Poláků z Opole. „Kouty jsme si oblíbili, jezdíme sem několikrát do roka a moc se nám tady líbí. Jsou tady skvělé sjezdovky i perfektní zázemí a služby. Dnes jsme přijeli jen na jeden den, ale máme v plánu si sehnat ubytování a ještě tuto zimu tady strávit celý týden," řekl Maciej Sladkowski.

Výborné jsou nyní na horách i v podhůří také podmínky pro běžkaře. Trasy před každým víkendem projíždějí rolby, takže stopy jsou v perfektním stavu. Nejoblíbenější cesty pro vyznavače bílé stopy vedou z Červenohorského sedla na Praděd, desítky kilometrů tras jsou připraveny také například v okolí Paprsku.

Kdo nechce vyrážet až na hory, najde upravené trasy i v okolí měst. Stopy jsou například nařezané kolem šumperského letiště po polích směrem k Vikýřovicím i k Novému Malínu. Skútr se stopovačem před víkendem upravil také trasu ze Zábřehu přes Rovensko na Kocandu.

V okolí Zábřehu je možné vyrazit také od rekreačního střediska Bozeňov směrem na Jahodnici či na třiadvacet kilometrů dlouhou trasu směrem na Krchleby, Pobučí a Jestřebí.