V pátek o půl čtvrté odpoledne vyrazí z autobusového nádraží přeludy, strašidly a fantomy česko-francouzského kolektivu umělců k Vlastivědnému muzeu Jesenicka. Tam se uskuteční oficiální zahájení festivalu.

Im Zentrum následně pojede v duchu (audio)vizuálního umění. Loď Sisy německého dua GAEG popluje na neexistujících vlnách ve vodním příkopu muzea. V Kině Pohoda bude ke zhlédnutí série krátkých filmů, například od slavného Herberta Nauderera nebo české umělkyně Adély Babanové. Jesnění míří na širší veřejnost s hudbou na Letním divadle.

„Postupně se na jeho prknech vystřídají jesenický Zapomělsem, slovenská zpěvačka a písničkářka Katarína Máliková s kapelou a dvojice Jan Vejražka a Jiří Konvalinka vystupující pod názvem Mutanti hledaj východisko,“ uvedl Lukáš Bobčík, dramaturg Jesnění. 

Sobota bude ve znamení inspirace a propojování. Náměstí Svobody bude hostit festival jídla Restaurant Day obohacený o autorské čtení Markéty Pilátové, loutkové divadlo, mix jódlovacích písniček od Jodelixu i otevřenou hodinu swingu se Swing Hills. 

Také sobotní program festivalu V centru je ambiciózní. Po třech letech se do Jeseníků vrátí česko-německý kabaret Das Thema/To téma s inscenací Erika Manna. Následně se bude v industriálním areálu textilky Woox malovat hudbou a vyprávět světlem.

Performaci Líheň spoluvytvoří světový profesionální hráč na australské didgeridoo Ondřej Smeykal s jedním z nejoriginálnějších umělců na české scéně Petrem Niklem. Po nich ještě za Jesnění přiveze mix techna, ambientu a deep housu nadějný producent a hudebník François Svalis. 

Nedělní dojezd má na starost Anna Beata Háblová. S touto architektkou, urbanistkou, teoretičkou a básnířkou se návštěvníci projdou opuštěnými místy Jeseníku a navštíví také areál textilky Woox.

V centru/Im Zentrum je česko-německá umělecká iniciativa, která kulturně v duchu svého motta „Centrum je tam, kde si ho uděláš!“ oživuje prostor Jesenicka a Rychlebska. Jejím cílem je podporovat spolupráci umělců s veřejností nebo zvyšovat citlivost místních vůči regionálním tématům.

Jesnění je sousedsko-kulturní festival, který přináší současné vynikající umělce a rozmanitý program do centra jesenických hor. Jeho součástí jsou koncerty, divadlo, site-specific street performance, swingová tančírna, autorská čtení, komentované vycházky, food festival, workshopy pro dospělé i děti, promítání animovaného filmu a další. V roce 2022 se uskuteční jeho druhý ročník. Chystá ho spolek Sudetikus s přáteli a místními kulturními nadšenci.