„Pětaosmdesát lidí si vyzvedlo osobně částku v pokladně a zbytku je proplácena na účet," uvedla mluvčí radnice Olga Hajduková.

Město měsíční jízdenky hradí důchodcům starším sedmdesáti let. Dotování dopravy starším lidem zastupitelé schválili počátkem roku. Zpětně jsou propláceny pouze zlevněné měsíční jízdenky za sto patnáct korun.

Důchodci se sice každý měsíc musejí vypravit na městský úřad či do informačního centra, podle vedení města vyplácení příspěvků na autobusy jednodušším způsobem řešit nejdou.

V některých městech například stačí, když důchodce ukáže průkazku a žádnou jízdenku nepotřebuje.

Ale autobusovou dopravu v Šumperku totiž zajišťují nejen k tomu vyhrazené linky ale také řada příměstských spojů, které přijíždí z okolních obcí a staví na zastávkách MHD.

Provoz těchto příměstských spojů hradí Integrovaný dopravní systém Olomouckého kraje, od kterého radnice pro bezplatnou dopravu seniorů na území města Šumperka nedostala souhlas.

V praxi to vypadá tak, že si důchodci měsíční jízdenku za 115 korun koupí přímo v autobuse.

K ní potřebují průkazku Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje, která se vydává v kanceláři na autobusovém nádraží. Jízdenku pak měsíc používají.

Do deseti dnů po skončení její platnosti se pak s lístkem i průkazem vydají na podatelnu města buď na náměstí Míru, nebo v Jesenické ulici. Přímo tam vyplní žádost o proplacení a odevzdají prošlý cestovní lístek.

„Formuláře je také možné odevzdávat také v novém informačním centru v budově divadla na Hlavní třídě. Této možnosti využívá dost lidí, je to pro ně dostupnější než úřadovny," konstatovala Olga Hajduková.

Náklady na seniorské jízdné město hradí ze svého rozpočtu, pokud se i nadále bude týkat dvou stovek lidí, ročně se jedná o částku 276 tisíc korun.