„Několikrát přestal fungovat nebo se zasekl. Když se to stane a náhodou nepřijdu, data stojí třeba na čtvrtku, i když je právě neděle," říká Michal Zajonc. Dvacetiletý obyvatel Javorníku už několik let na zahradě svého domu obsluhuje manuální meteorologickou stanici.

Meteorologické zajímavosti*V Javorníku jsou meteorologické stanice dvě. Manuální obsluhuje Michal Zajonc, na sousední zahradě má profesionální automatické zařízení umístěn Český hydrometeorologický ústav. Občas se naměřené teploty vzduchu u obou liší i o pět stupňů. Roli v tom hraje chladný potok, který teče uprostřed. Pokud fouká vítr, stanice po větru naměří nižší hodnoty
* Javorník patří k nejteplejším místům na Moravě. „Soupeří v maximálních teplotách se Strážnicí na jihu Moravy, s Dobřichovicemi a Řeží u Prahy. To jsou tři stanice, které ohrožují rekord Javorníku na prvním místě," řekl Michal Zajonc
* Teplý vzduch v javornické dolině drží na jedné straně Otmuchowská jezera v Polsku, na druhé straně horský masiv u jeskyní Na Pomezí. Zdejší rovinaté krajině se příznačně říká Slezská Haná
* Michal Zajonc spolu s Tomášem Žákem z Pardubic založil web www.meteovcasnevarovani.cz. Na něm lidé najdou informace o možných extrémech počasí

Máma a babička mu vyprávěly, že už jako malý kluk „měřil" pomocí kelímků, kolik při dešti naprší vody. V zimě zase pomocí klacíků zjišťoval výšku čerstvě spadaného sněhu. O meteorologii se začal více zajímat po bleskové povodni, která se Javorníkem prohnala v roce 2009. Zajímalo ho, proč tehdy nad městečkem spadlo tak velké množství vody. O rok později navštívil ostravskou pobočku Českého hydrometeorologického ústavu, kde se dal do řeči s jedním z meteorologů.

„Zeptal jsem se, zda by nebyl tak hodný a nesehnal mi nějakou manuální stanici. Dost mě lákalo mít ji na zahradě a obsluhovat ji," říká Zajonc. Zanedlouho si už pro bílou budku plnou přístrojů jel do Třebařova u Moravské Třebové.

„Stanice dokáže měřit tlak, vítr, srážky, sněhovou pokrývku, vlhkost, teplotu, teplotní minima a maxima," vyjmenovává mladý Javorničan funkce svého zařízení.

Popsané pásky z přístrojů označí datem a zjištěné údaje vkládá do tabulek. Z nich pak může třeba vyčíst, jestli byl letošní květen chladnější než ten loňský. Zatím nejnižší teplotu naměřil v roce 2011: mínus 23,2 stupně celsia. Nejvyšší hodnotu ukázal termograf předevčírem: 37,8 stupně.

„Teď na mé stanici přibude nový kvalitní desetimetrový stožár na větroměr. Ten původní mi vítr ohnul. Pan Řepka (ostravský meteorolog – pozn. red.) mi našel stožár na Králickém Sněžníku. Minulou neděli jsem ho s kamarádem dovezl, do čtrnácti dnů by mohl stát," popisuje Zajonc svůj koníček.

Ačkoli loni odmaturoval, nastoupil na stejné škole na učební obor. Práce se na Jesenicku hledá velmi těžko. Meteorologii by se v budoucnu chtěl Michal Zajonc věnovat profesionálně. „Chtěl bych, aby mě to jednou živilo. Člověk má dělat, co ho baví," uzavírá.