25.12.

V hotelu Minerál se koná rocková party

Zlaté Hory – Vánoční party, na které bude znít především rockové pecky, se uskuteční v pátek 25. prosince od osmi hodin večer v restauraci Minerál ve Zlatých Horách. Hraje skupina Jaguár, vstupné je 50 korun. (zak)

Vánoční sbor naservíruje Rybovu mši

Šumperk – Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby rozezní na první svátek vánoční, v pátek 25. prosince klášterní kostel v Šumperku. Skladbu nastudoval příležitostný Šumperský vánoční sbor a orchestr pod dirigentskou taktovkou Víta Rozehnala. Sólových partů se ujme Hana Příborská (soprán), Jana Pospíšilová (alt), Jan Basler (tenor) a Tomáš Wurst (bas). Koncert začíná v půl páté odpoledne. (zak)

26.12.

Filmové Vánoce budou v kině Retro

Zábřeh – Zábřežské kino Retro připravilo na poslední dny letošního roku pestrou paletu filmů pro děti i celé rodiny. Nabídce sice vévodí nejočekávanější film letošního roku – Star Wars: Síla se probouzí, ale diváky jistě zaujmou také dva přírodopisné snímky ve 3D – závratné dobrodružství ze světa hlodavců Pidiobři s hlasem Jiřího Lábuse a český dokument z exotického prostředí Aldabra: Byl jednou jeden ostrov. Ten diváky zavede do úžasného místa v Indickém oceánu, kam je turistům vstup zakázán.

O druhém svátku vánočním rozezní kinosál vystoupení hvězd, jakými jsou Luciano Pavarotti, José Carreras a Plácido Domingo. Skvělý obraz i zvuk přinese záznam Vánočního koncertu těchto světových pěveckých špiček ve vídeňském Koncerthaus z roku 1999, kde zazpívali na dvacet tradičních sakrálních i světských vánočních písní. Krásná koncertní síň a vídeňský orchestr doplněný o dětský sbor jsou zárukou jedinečného zážitku, který v Zábřehu umocní nabídka dobré kávy, perníčků a zejména živé vystoupení zpěváků místní základní umělecké školy.

Ve středu 30. prosince návštěvníci kina v příběhu Husova italského žalářníka Roberta Tallia a nevěstky Markéty nahlédnou do posledního měsíce života Jana Husa. Film Jan Hus – Cesta bez návratu pochází z dílny manželů Hlavsových ze Šumperka, kteří se v poslední době intenzivně a velmi úspěšně věnují především hraným dokumentům.

Film není věrnou historickou rekonstrukcí, ale za cenu určité fabulace zdůrazňuje některé z Husových myšlenek a přibližuje je současnému divákovi. „Vidět tento film v kině je vzácnou příležitostí. Zábřežské kino je v tuto chvíli jediné, které snímek uvede po úspěšné šumperské předpremiéře," zve na výjimečný titul vedoucí zábřežského biografu Věra Smrčková.

Do sedmdesátých let zavede diváky na silvestra Vojta Kotek se svou zimní komedií ze zasněžených hor. Film Padesátka se točí kolem rázovitých lidí, jednoho běžkařského závodu a několika padesátek. Tvůrci slibují situační i konverzační humor, překvapivé zvraty i pověstný Cimrmanův vichr z hor. Titulní píseň Padesátka přímo pro film složil Michal Hrůza.

„Poslední den v roce se v kině sejdeme u pohárku dobrého silvestrovského punče. Po velmi dobré zkušenosti se silvestrovskými projekcemi v minulých letech jsme tentokrát připravili hned dvě promítání, a to v 15 a 18 hodin," uzavírá ke svátečnímu programu kina Retro jeho vedoucí. (zak)

Do strun hrábne kapela Jen tak

Jeseník – Klub Mlýnice Jeseník bude v sobotu 26. prosince od osmi hodin večer hostit kapelu Jen tak. Vstupenka na kytarový večírek přijde na osmdesát korun. (zak)

V lázních bude Štěpánská veselice

Jeseník – Sobota 26. prosince bude v jesenických lázních ve znamení hudby a tance. V půl osmé večer zde začáíná Štěpánská veselice. K poslechu a tanci hraje BTJ Krnov. V programu vystoupí jedinečný Tomáš Zápeca, nebudou chybět ani balonky štěstí a barmanská show. Hrát se bude až do dvou hodin ráno. Vstupné je 80 korun. (zak)

Kapela Yesblues pořádá večírek

Jeseník – Milovníci bluesrocku jsou zváni v soboru 26. prosince do jesenického Blue-s clubu na večírek s kapelou Yesblues. Koncert kapely a jejich hostů začíná v půl deváté večer. (zak)

27. 12.

Skupina Campanula zahraje u sv. Acháce

Dolní Údolí – Kostel sv. Acháce v Dolním Údolí u Zlatých Hor rozezní v neděli 27. prosince skupina Campanula. Od 17 hodin si pro své posluchače připravila vánoční koncert. Po jeho skončení se od 18 hodin uskuteční děkovná bohoslužba. (zak)

Slovenská kapela přiveze hity The Beatles

Jeseník – Vánoční koncert nejlepšího revivalu The Beatles na světě mohou zažít ti, kteří v neděli 27. prosince přijdou do Divadla Petra Bezruče v Jeseníku. Kapela The Backwards si na letošní rok připravila nový program. Koncert začíná v sedm hodin večer. Vstupné v předprodeji přijde na 290 korun, na místě budou lístky o čtyřicet korun dražší. (zak)

Otužilci se ponoří do vln Bozeňovské přehrady

Dolní Bušínov – Tradiční Bozeňovské ledy se uskuteční i letos, otužilci se sejdou v neděli 27. prosince na dolní přehradě u kempu v Dolním Bušínově. Místní rekreační oblasti říkají Bozeňov.

„V letošním roce se uskuteční již čtvrtý ročník zábavného otužování a zimního koupání. Stejně jako v předešlých ročnících si mohou své síly s vodním živlem změřit nejen zábřežští plavci, ale také odvážlivci z řad diváků," zve na oblíbenou a divácky atraktivní podívanou Milan Štencl z Plaveckého klubu Zábřeh.

Připomněl, že v loňském roce otužilcům, kteří plavali ve vodě o teplotě 2,2 ℃, fandilo na sedm stovek přihlížejících.

Všichni otužilci se i letos mohou těšit na drobný dárek. Chybět nebude ani občerstvení v podobě místních specialit. Před zimou diváky ochrání doušek vynikajícího domácího horkého grogu či punče.

Akce se uskuteční poslední prosincovou neděli od 13.30 hodin. „Návštěvníci se mohou těžit na sportovní výkony otužilců, ale také na opravdové vodníka, který se společně s moderátorem bude po celou dobu starat o skvělou náladu," doplnil Milan Štencl. Organizátory akce organizátoři akce jsou Sport & Relax areál Bozeňov a Plavecký klub Zábřeh. (zak)

28. 12.

Cestovatelé zavedou do Japonska

Jeseník – Do Japonska zavedou posluchače cestovatelé Alena Řehová a Marcel Šos, kteří budou s veřejností besedovat v pondělí 28. prosince od šesti hodin večer ve Zdravé Kavárně ve Vodní ulici v Jeseníku. Zájemci o besedu by si měli zarezervovat místo. (zak)

Zahrají hity skupiny Queen

Jeseník – Noc plná populární hudby a hitů britské kapely Queen, takový bude hudební večírek Revival Night, který bude hostit kongresový sál jesenických lázní v pondělí 28. prosince. Zábava, pod kterou se podepíšou kapely revival Queenia a Styl, je plánována až do druhé hodiny v noci. Vstupenka stojí 180 korun. (zak)

29. 12.

V Libině poběží s čelovkou

Libina – Dobročinný běh na podporu pacientů s roztroušenou sklerózou připravují organizátoři na úterý 29. prosince v Libině. Start bude na místním stadionu v Libině v půl páté odpoledne. Účastníci musí mít s sebou čelovku nebo jinou svítilnu. Účastníci mohou trasu proběhnout, projít či zkombinovat obojí. Připravena bude i trasa pro vozíčkáře. V cíli na stadionu bude čekat svařáček a další občerstvení. (zak)

V Lipové zavoní vepřové dobroty

Horní Lipová – Milovníci zabíjačkových specialit by si neměli nechat ujít vepřové hody na Magacíně u Kovárny v Horní Lipové, které se konají v úterý 29. prosince od 14 hodin. Návštěvníci si budou moci zakoupit jitrnice, tlačenku, sekanou, uzené maso, klobásy. Na místě bude připraven teplý ovar, pivo a slivovice. K poslechu hraje hudba R+R kytara a harmonika. (zak)

Vedení obce zve na pohádkovou hostinu

Dolní Studénky – Velkou zábavu a spoustu dobrého jídla připravuje pro své obyvatele vedení obce Dolní Studénky na úterý 29. prosince. Od tří hodin odpoledne zavítají do areálu pro volný čas u hřbitova postavy ze známé pohádky Obušku z pytle ven. „Zaručujeme skvělý zážitek a autentické jídlo i pití na prostřeném ubrousku," zvou pořadatelé. (zak)

O pohodu se postará Blue Star

Jeseník – Světoznámý orchestr Blue Star Václava Marka se postará o pohodovou atmosféru na jazzovém večeru, který pro návštěvníky a své hosty pořádají jesenické lázně v úterý 29. prosince. Po dvouhodinovém koncertě špičkové kapely, která začíná hrát v osm hodin večer, na pódium nastoupí populární F- Band. Ten bude hrát až do druhé hodiny v noci! Vstupné na celý večer přijde na 140 korun. (zak)