Je všední srpnový den, krátce po 14. hodině. Na štěrkové ploše u velkolosinského nádraží stojí čtyřicítka aut. Lidé z kufrů vytahují tašky s koupacími potřebami a míří ke tři čtvrtě kilometru vzdálenému termálnímu parku.

„Je to opravdu hrozné, když staří lidé musí šlapat takový kus cesty. Dá se to ujít, ale když postavili tak velké termály, měli by u nich udělat i parkoviště," řekla Eva Heitlová, která do vodního světa přijela z Uničova.

Parkovací místo blíže termálnímu parku najdou řidiči v těchto dnech jen stěží.

Odstavné plochy v centru obce jsou neustále plné, a když se nějaké místo přece jen uvolní, během pár vteřin jej obsadí jiný vůz.

Návštěvníci termálů o ně navíc soupeří s lidmi, kteří míří do ruční papírny.

Aby se dopravu podařilo udržet v rozumných mezích, usměrňují řidiče pracovníci v oranžových vestách.

„Ne tady opravdu stát nemůžete, tady se zaparkovat nedá. Zkuste zajet o kus dál nebo k nádraží, tam by mělo být místo," radí jim.

Návštěvníci termálů ve Velkých Losinách bojují o parkovací místa. Provozovatel vodního světa nemohl kvůli soudní blokaci půl roku budovat potřebné parkoviště.Zdroj: DENÍK/Petr Krňávek

Stavba parkoviště pro hosty termálního aquaparku ve Velkých Losinách

Vláčkem od Areálu zdraví

Starosta Velkých Losin Miroslav Kopřiva uvedl, že potíže s parkováním řeší obec ve spolupráci s lázněmi průběžně.

„Myslím, že situaci trochu odlehčilo zavedení vláčku mezi Areálem zdraví a termálním parkem. Klientům to umožnilo využívat vzdálenější parkovací plochy," řekl.

Areál zdraví s padesátkou parkovacích míst se nachází na okraji obce. Turistický vláček od něj od začátku prázdnin jezdí každých dvacet minut.

Třicetikorunový poplatek za jeho využití provozovatel termálů odečítá od ceny vstupného do vodního světa.

Parkoviště se staví

Problematickou situaci zapříčinil odklad výstavby parkoviště u termálního parku s kapacitou zhruba sto míst.

Proti jeho budování se postavil jeden z místních obyvatel. Podal žalobu, na jejímž základě soud loni v listopadu předběžným opatřením stavbu pozastavil.

V současnosti práce opět běží.

„Parkoviště je ve výstavbě od začátku června, kdy soud předběžné opatření zrušil. Dokončení stavby předpokládáme zhruba do závěru září," uvedl jednatel Lázní Velké Losiny Martin Plachý.

Termální park je v provozu přesně rok, včetně venkovní části pak od konce letošního dubna. Vnitřní část areálu navštívilo za devět měsíců od jejího otevření sto dvacet tisíc lidí.