„Na sběrná místa bude možné přinést letní a zimní oblečení, obuv, ložní prádlo, deky, polštáře, přikrývky, látky, ručníky a domácí potřeby," sdělila koordinátorka sbírky Ludmila Macáková.

Sbírat se bude v Zábřehu v objektu bývalého skladu Českých drah v Olomoucké ulici (u nádraží za odbočkou k firmě Hevos). V Mohelnici budou organizátoři skládat přinesené věci přímo do přistaveného dodávkového auta Charity na náměstí Svobody u Domu kultury.

Obě místa budou otevřená ve čtvrtek a v pátek od devíti do sedmnácti hodin, v sobotu pak od devíti do dvanácti hodin.

Sbírka si zachovává i sociální rozměr. Na jejím zajišťování se budou opět podílet dobrovolníci. „Protože letos věci ze sbírky více využijeme pro doplnění sociálního šatníku a skladu, budou dobrovolníci třídit donesený materiál podle sortimentu a toho, jak je možné ho použít pro sociálně znevýhodněné a lidi v nouzi na našem území," vysvětlila Jana Skalická z propagace Charity.

Potřebným lidem pomáhá charitní středisko Naděje. Mohou zde získat ošacení, potravinovou pomoc, vybavení domácnosti nebo zde nouzově přespat případně vykonat osobní hygienu.

Věci ze sbírky, které se pro tyto účely nebudou dát využít, Charita předá k dalšímu průmyslovému zpracování nebo k ekologické likvidaci. „Kromě hmatatelné praktické pomoci lidem v nouzi je sbírka také vhodnou příležitostí, jak v naší oblasti částečně vyřešit ekologickou likvidaci šatstva a látek, které by jinak skončily v komunálním odpadu a zbytečně zatěžovaly naše životní prostředí," dodala Ludmila Macáková.

Protože se sbírkou jsou spojené i náklady například na pronájem zázemí, dopravu nebo obalový materiál, žádá Charita dárce o příspěvek. Náklady představují přibližně jednu korunu na kilogram materiálu. Přispívat bude možné do zapečetěných pokladniček přímo na místě sbírky.