Úspěšně láká filmaře do méně známých koutů regionu, jejich díla pak mohou do kraje přivést více turistů.

Řada lidí se totiž chce osobně podívat do míst, která je zaujala v televizi či na filmovém plátně.

„Podíleli jsme se již na řadě filmových projektů, ať už filmových či dokumentárních. Z těch známých zmíním například celovečerní filmy Díra u Hanušovic, Krásno, Kvarteto či Miluji tě modře,“ vysvětlila Lenka Dusová, která je zároveň ředitelkou Sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

Ve spolupráci s kanceláří vznikl také třeba dokumentární snímek v cyklu Národní klenoty II, jež se natáčel v Ruční papírně ve Velkých Losinách.

I pro další dokumenty se kanceláři podařilo vyhledat místa malebné i drsné přírody Jeseníků, která diváci mohli vidět v cyklu Toulavá kamera.

Ruční papírna ve Velkých Losinách
Velkolosinská papírna chce do UNESCO, spojila se s partnery
z filmu Špindl
Film Špindl zdobí hudba kapely O5 a Radeček

Lenka Dusová také stojí u zrodu třídílného dokumentu, který mapuje čarodějnické procesy. Ty v 17. století citelně zasáhly Šumpersko i Jesenicko a upáleny či popraveny byly desítky nevinných obětí. Trilogie by měla být dokončena letos, o jejím uvedení se už jedná s televizními stanicemi.

„Pocházím z Jeseníků, tak vnímám zdejší historii. Napadlo mě pátrat v historických pramenech a rozšířit tak povědomí o zdejším regionu, co se tu v minulosti odehrávalo,. Zároveň se divák seznámí se zdejšími  krásnými a zajímavými místy,“ vysvětlila Lenka Dusová.

Natáčení dokumentu v Geschaderově domě v Šumperku.
Čarodějnické sklepení v Šumperku přilákalo filmaře

Druhá část trilogie se natáčela v Šumperku před několika týdny. Zhruba půlhodinový snímek pojednává o poslední oběti čarodějnických procesů. Tou byl byl významný šumperský obchodník a výrobce tripu Jindřich Peške.

Výroby dokumentu se ujala TV Metuje, která dlouhodobě s filmovou kanceláří spolupracuje. Příběhem provází herec Miroslav Táborský.

Improvizaci se štáb občas nevyhne. „Nečekaných situací je spousta, například jsme potřebovali mít pro herce do vězení takzvaně ušmudlané haleny a ony byly moc bílé. Pohotově jsme oblečení vyváleli, kde se dalo, na schodech i na podlaze,“ přiblížila Lenka Dusová.

Filmovou kancelář se sídlem v Šumperku, oslovují také štáby ze zahraničí.

„Nedávno se jednalo například o filmaře z rakouské televize, dokonce přišel požadavek až z New Yorku, takže uvidíme, zda budeme spolupracovat,“ uzavřela Lenka Dusová. 

Miroslav Táborský v šumperském divadle.
Miroslav Táborský vypráví o poslední oběti čarodějnických procesů
Předpremiéra filmu Kvarteto v Šumperku
Šumperští diváci viděli jako úplně první Krobotovo Kvarteto