Dóm rudou barvou zářil až do osmé hodiny večerní u příležitosti takzvané Červené středy. Ta je připomínkou všech lidí, kteří jsou ve světě pronásledováni pro své náboženské přesvědčení. Znakem této iniciativy je rozsvícené červené světlo symbolizující krev lidí trpících pro víru. Lidé proto v tento den zapalují červené svíčky nebo nasvěcují významné budovy, kostely, sloupy či sochy červeným světlem.

Nový kruhový objezd u černovírského mostu na Lazcích v Olomouci
Na Lazcích se už jezdí po novém rondelu. Takto vypadá

Červená středa zve veřejnost k podpoře lidí pronásledovaných na celém světě pro víru.

„Určitě je dobře připomenout společnosti, která žije v pokoji a pohodě, že i dnes je na světě mnoho těch, kteří trpí pro víru. Někde trpí jen ústrky a nemožnost studovat či pracovat. Jinde se musejí skrývat nebo všechno opustit a utíkat jako uprchlíci, jinde jde dokonce o vězení či popravy. Je dobře, když se dozvědí, že je na světě mnoho lidí, kteří na ně myslí v modlitbě. Může je to povzbudit. Je dobře, když se pronásledovatelé dovědí, že je vidí celý svět. A je nakonec dobře, když my sami se zamyslíme nad statečnou vírou mučedníků,“ vyzval ve svém zamyšlení olomoucký arcibiskup a zároveň předseda České biskupské konference Jan Graubner.

Ulicí 8.května v Olomouci v závěru listopadu 2020
Do ulice 8. května se chystají tramvaje. Takto teď vypadá

V České republice akci organizuje Česká biskupská konference společně s Ekumenickou radou církví a Federací židovských obcí. V loňském roce se k Červené středě v tuzemsku připojilo na osm desítek subjektů. Probíhá na mnoha místech po celém světě. 

Olomouckou radnici a baziliku na Svatém Kopečku ozářila trikolóra.
Olomouckou radnici a baziliku na Sv. Kopečku ozářila trikolóra. Podívejte se