Památku z osmnáctého století čeká v brzké době rekonstrukce za odhadem sedm milionů korun. Do objektu se následně mělo přestěhovat Informační centrum Jesenicka. To se v současnosti tísní o dvě stě metrů dál v malých prostorách obchodního domu Alkron na Masarykově náměstí.

Podle původních plánů mělo infocentrum díky větším prostorám výrazně rozšířit své služby. Turisté zde například měli mít možnost vypůjčit si kola.

„Mohla tam být směnárna, v zadní části měl být regionální sklad propagačních materiálů," přiblížil původní plány provozovatel Informačního centra Jesenicka Marcel Šos.

Jenže bez těchto služeb se turisté v Katovně budou muset obejít. Podle úředníků, kteří rozhodují o dotaci na rekonstrukci objektu, by například prodej map nebo pohledů znamenal nedovolenou veřejnou podporu. Ze stejného důvodu nebude moci ani zdejší personál poradit zájemcům, kteří se budou ptát po ubytování. Některé podniky by prý mohl zvýhodnit.

„Provozovna v Katovně nesmí poskytovat komerční služby. Nesmí vykonávat činnosti, které by zakládaly veřejnou podporu," řekl místostarosta Jeseníku Libor Halas.

V budově z 18. století tak vznikne jen kontaktní místo pro polské turisty. Bude se zde nacházet expozice společných milníků česko-polské historie. Pokud se bude turista pídit po informacích, personál jej bude muset odkázat na infocentrum, které zůstane v prostorách Alkronu.

Podle Marcela Šose je chybou státu, jak si nastavil podmínky dotačních projektů a jak si vysvětluje veřejnou podporu. „Někteří naši úředníci to pojali do takové absurdity, že infocentrum, které zadarmo informuje, tím přesto vytváří veřejnou podporu," poznamenal Marcel Šos.

Město na rekonstrukci památky získalo unijní peníze z česko-polského dotačního programu. Příspěvek pokryje náklady na opravu z šedesáti procent. Do projektu šlo spolu s polskými Glucholazy, které připravují své vlastní aktivity.

Celý projekt se už nachází v pokročilém stádiu. Pokud by z něj Jeseník vycouval, padla by i polská část záměru. A radnice se ke svému partnerovi nechce zachovat nefér.

„Primárním cílem je objekt rekonstruovat a nějak ho využít. Zatím jsme schopni to udělat tímto způsobem. Co bude dál, uvidíme," řekl místostarosta Halas.

K původnímu záměru infocentra v Katovně se město může vrátit po pěti letech. Po tuto dobu musí česko-polskou expozici v historické budově udržet.