V zastupitelstvu kraje Kavřík dál zůstane jako řadový člen. Mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy však tvrdí, že verdikt se vztahuje i na krajskou samosprávu. Podle soudců má Kavřík skončit i jako zastupitel. Riskuje tak trestní stíhání za maření výkonu úředního rozhodnutí.

„Po seznámení se s rozsudkem Vrchního soudu v Olomouci, který mi jednoznačně neukládá povinnost vzdát se funkce v krajské samosprávě ani mandátu zastupitele, jsem se po dohodě s hejtmanem Olomouckého kraje Ivanem Kosatíkem rozhodl vzdát funkce náměstka hejtmana,“ napsal v prohlášení Kavřík, který funkci složí na zastupitelstvu kraje 21. dubna.

Podle advokáta Petra Rittera, který náměstka zastupuje, se verdikt vztahuje pouze na místní, tedy mohelnickou samosprávu. „Nejvyšší soud jasně vyložil, že byl-li vysloven zákaz výkonu funkce ve volených orgánech místní samosprávy, pak se tento zákaz nemůže týkat mandátu člena zastupitelstva. V opačném případě by byl občan zbaven volebního práva,“ sdělil Ritter. Proti rozsudku vrchního soudu podá dovolání k Nejvyššímu soudu ČRa ústavní stížnost k Ústavnímu soudu ČR.

Vrchní soud v únoru odsoudil náměstka Kavříka k odnětí svobody na jeden rok s dvouletou zkušební dobou a na tři roky mu zakázal vykonávat funkce v místní samosprávě. A v tom je právě spor: zatímco soudci tvrdí, že jde o celou komunální politiku, podle právníka Rittera se vztahuje pouze na místní, nikoliv na krajskou.

„Místní samosprávou je míněna obecní i krajská. Zákaz se proto vztahuje na celou komunální politiku,“ reagoval soudce krajského soudu Eduard Ondráček, který proces s Kavříkem vedl. Podle něj by se měl Kavřík vzdát i mandátu řadového zastupitele. „Pro pana Kavříka znamená rozsudek konec v komunální politice. Všechny funkce měl správně složit hned po vynesení rozsudku,“ reagoval soudce.

Ten již v minulém týdnu dal najevo, že Kavříka upozorní na riziko možného stíhání za maření výkonu úředního rozhodnutí. „Bude mít lhůtu jednoho týdne,“ sdělil Ondráček.

Kavřík stanul před soudem za to, že v roce 1999 uzavřel jako jednatel městské společnosti Esmo leasingovou smlouvu na nákup nové technologie za více než 160 milionů korun. Bez souhlasu zastupitelstva podepsal závazek, že za úvěr bude ručit Mohelnice majetkem ve výši 300 milionů. Stíhání odstartovalo trestní oznámení, které v roce 2004 podali opoziční zastupitelé. Krajský soud Kavříka loni nejprve osvobodil, v listopadu pak odsoudil a Kavřík se proti rozsudku odvolal. Soud však potvrdil, že překročil pravomoc.