„Jezdím docela hodně a musím říct, že po letošní zimě jsou cesty plné děr. Dokonce bych řekl, že kvůli tuhým mrazům je to horší než jiné roky,“ postěžoval si František Novotný ze Šumperka.

Na které úseky se silničáři v příštích měsících zaměří? Na páteřní silnici první třídy číslo 44, která spojuje Mohelnici, Šumperk a Jeseník, budou pokládat takzvaný mikrokoberec na dvou úsecích mezi Mohelnicí a Zvolí. Vozovku obnoví také mezi Loučnou a Kouty. Rekonstrukce se na této trase dočkají i čtyři mosty: ve Vlachově, Bludově, Rapotíně a Domašově na Jesenicku.

Na hlavním tahu z Hradce Králové na Ostravu se řidiči dočkají opravené vozovky na Skřítku, v Petrově, Šumperku a Bušíně. V Šumperku a v Klášterci budou muset počítat také s rekonstrukcemi mostů.

Na silnici první třídy z Jeseníku do Javorníku budou stavební firmy pracovat na obchvatu z Jeseníku do Lipové a poblíž Pomezí.

Ve Štítech se opravy dočká most na silnici ve směru na Lanškroun.

Cesty druhé a třetí třídy obsadí stavbaři na osmi místech. V šumperském okrese dostane nový povrch tři a půl kilometru silnice druhé třídy mezi Vacetínem na Mohelnicku a hranicí Pardubického kraje. Rekonstrukce čeká také silnici v Moravičanech.

Ty řidiče, kteří zamíří na hory na Ramzovou nebo dál na Jesenicko, zase potěší nový asfaltový koberec na cestě mezi Brannou a Ostružnou. Konkrétně v úseku mezi železničním podjezdem a přejezdem ve směru na Brannou. Stavbaři v letošním roce také dokončí opravu mostu mezi Postřelmovem a Sudkovem.

V okrese Jeseník budou stavební firmy opravovat komunikaci mezi Mikulovicemi a Velkými Kuněticemi. „Původní koncepce kraje byla, že se opraví celá komunikace podél hranic s Polskem z Mikulovic až do Travné. Nyní je odsouhlasených patnáct milionů na opravu úseku Mikulovice – Kunětice,“ řekl vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství jesenické radnice Josef Liberda.

Rekonstrukce se dočkají také opěrné zdi a části cesty  z Bukové do Bernartic, které před třemi lety poškodila blesková povodeň. Tři a půl milionu bude stát oprava další části ulice Lipovské v Jeseníku, za milion a půl zrekonstruují silničáři cestu v Horních Heřmanicích.

Kraj, kterému silnice druhé a třetí třídy patří, chce v budoucnu do dopravní infrastruktury napumpovat další stovky milionů korun. Krajští radní minulý týden vybrali jedenáct projektů, s nimiž se chtějí ucházet o dotaci z fondů Evropské unie.

Je mezi nimi například stavba kruhového objezdu, který nahradí křižovatku ulic Postřelmovská a ČSA u kulturního domu v Zábřehu. „Když jedu odpoledne od pošty a odbočuji k nádraží, často na této křižovatce dlouho stojím. Největší kolona aut je, když se na nedalekém přejezdu zdvihnou závory,“ řekl řidič Martin Knápek, který místem často projíždí.

„Kraj chce z případné dotace opravit silnici druhé třídy číslo 444 z Úsova do Medlova. Chce také opravit poslední dva úseky silnice číslo 457 z Javorníku do Mikulovic,“ vyjmenoval další chystané projekty mluvčí kraje Ivo Heger.