Ten, kdo je zvyklý na paralen, vyšetření tlaku a poslech srdce a plic v běžné ordinaci, bude po vstupu na vyšetřovnu neuroložky Libuše Jeřábkové hodně překvapený. Prohlédnout si chce například i jazyk. Anamnézu však začíná tvořit z velice podrobného dotazníku a následného rozhovoru.

„V dotazníku je jedna důležitá oblast týkající se životní osy, traumat, psychotraumat. Psychika na zdravotním stavu hraje důležitou roli,“ řekla lékařka.

Libuše Jeřábková se pro akupunkturu nadchla už před patnácti lety.

„A stále mě to baví víc a víc. Chápání nemoci a zdraví z pohledu čínské medicíny je odlišné. Je zde úzké propojení člověka s přírodou. Člověk je chápán jako mikrokosmos v makrokosmu,“ uvedla lékařka.

Jen s jehličkami však Libuše Jeřábková nepracuje. Své pacienty posílá i k vyšetřením na computerovou tomografii a magnetickou rezonanci. Vážné stavy si nechává u sebe na klinice, kde má k dispozici jedenáct lůžek.

Pro pomoc si sem přicházejí lidé s nejrůznějšími problémy. Trápí je bolesti zad, hlavy, závažné stavy obrny. Jehličky zabírají i na obezitu, léčbu závislostí. Lékařka jehličky aplikuje i doma při rýmě, protože akupunktura dokáže urychlit léčbu.

„Dostal jsem doporučení od známého. Měl jsem velké bolesti páteře a brnění prstů. Od neurologa jsem dostal prášky, ale bez efektu. Nyní mě léčí paní Jeřábková a už jsem bez prášků,“ řekl Vladimír Šebrle. Po svých zkušenostech objednal i manželku Marii, kterou trápí migréna.

Jehličky však zvládnou mnohem víc, než jen odstranění bolesti. Věra Vraspirová se sem přichází nabít energií.

„Bolelo mě celé tělo, teď se cítím strašně fajn. Bude mi šedesát, ale když jdu odsud, je mi pětatřicet,“ prohlásila usměvavá Věra.

Akupunktuře věří dávno. Jako mladá onemocněla obrnou lícního nervu. Po léčbě klasickou medicínou jsou i po letech vidět mírné pozůstatky nemoci. Má trošku spadlý koutek a oko zcela nezavře. Když ji obrna lícního nervu stihla na druhé straně tváře, odevzdala se akupunktuře.

„Tuto stranu mám v pořádku,“ dodala Věra.