„Dopadlo to v náš prospěch, obnova řízení je povolena. Vzhledem k důkazům, které jsme předkládali, jsme tomu pevně věřili. Nechtěli bychom však předbíhat, jsme znovu na startovní čáře," řekla po skončení jednání právní zástupkyně Adama Kuszaje Zuzana Kožnárková.

Tříhodinové jednání bylo neveřejné, soudce tak rozhodl z důvodu ochrany mravnosti.

Ve prospěch bývalého kněze u soudu svědčila známá poškozeného mladíka. „Řekl, že ví, že mu ten farář nic neudělal, ale že potřebuje (mladík, pozn. red.) peníze. Asi po hodině mi psal, ať to nikomu neříkám," sdělila svědkyně. S celým případem se svěřila svému známému, studentovi práv. „Ten to všechno rozjel ve velkém," dodala.

Mladík tvrzení svědkyně odmítá. „Není pravda, že jsem si to celé měl vymyslet. Stále si trvám na svém," řekl dnes třiadvacetiletý muž. Že se budou před soudem znovu probírat jeho velmi intimní záležitosti, vnímá špatně. „Není mi to vůbec příjemné," poznamenal.

Ke středečnímu soudu přišla i matka poškozeného. „Teď už určitě vyjde pravda najevo. Já synovi věřím. Určitě si nic takového nevymyslel. Dodnes má psychické následky," sdělila žena.

Podle rozsudku z listopadu 2011 duchovní osahával tehdy šestnáctiletého chlapce, a to nejméně od března do června 2009. Takové jednání však Adam Kuszaj popřel. Soudce jej však uznal vinným a uložil mu podmínečný trest a tříletý zákaz práce s mládeží. V roce 2013 mu trest prominula prezidentská amnestie.

Duchovní byl kvůli případu suspendován. „Dnes pracuji jako každý jiný člověk," řekl Adam Kuszaj. O obnovu procesu velmi stojí. „Kněžství byl můj život, je to pro mě velmi důležité," řekl muž, který se podle svých slov chce na církevní dráhu vrátit.

Podle advokáta mladého muže se v původním procesu neřešilo veškeré jednání bývalého kněze. „Jestli předtím existovala nějaká dohoda s arcibiskupstvím, že se něco dávat nebude, nyní se vytáhne všechno. Každopádně to ještě bude zajímavé," poznamenal právník.