Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kniha o jeřábu byla téměř rozebraná

Jeseníky – Byl vyšlechtěný na Jesenicku, pak odsud téměř zmizel, nyní se o něj lidé v tomto kraji opět zajímají. Svědčí o tom alespoň zájem o publikaci, která před několika týdny o moravském sladkoplodém jeřábu vyšla. Náklad tří set kusů byl v zápětí prakticky rozebrán.

18.3.2013
SDÍLEJ:

Publikace Moravský sladkoplodý jeřáb. Z Ostružné do světa.Foto: DENÍK/Petr Krňávek

„Hlavním cílem bylo dostat publikaci do škol, obecních úřadů, knihoven, na lesní správy. Do informačního centra v Jeseníku jsme pustili dvacet kusů, ty byly okamžitě rozebrány. V současnosti jsme prakticky na nule," sdělila spoluautorka knížky Bohumila Tinzová.

V publikaci, kterou Tinzová napsala spolu s Radimem Lokočem a Ondřejem Dovalou, najdou čtenáři například popsanou historii šlechtění sladkoplodého jeřábu v Ostružné a v Petříkově.

Seznámí se v ní i s informacemi o využití jedlých jeřabin a jejich vlastnostech prospěšných pro zdraví či recepty. Nechybí ani podrobnosti o projektu, který se snaží vrátit původní krajovou odrůdu zpět na Jesenicko, o výsadbě stromů tohoto druhu v Ostružné či plánech do budoucna.

„Vedeme jednání s městským úřadem Jeseník, který by chtěl vysadit alej sladkoplodého jeřábu. Vytipoval tři lokality, ze kterých se vybere ta pravá. Na podzim bychom chtěli v Jeseníku sázet třicet stromů," řekla Tinzová.

O návrat krajové odrůdy se snaží členové a příznivci sdružení Eberesche. První alej vysadili dobrovolníci loni na podzim u Ostružné. Další lidé nasadili sladké jeřáby ve Zlatých Horách, již delší dobu rostou mladé stromky tohoto druhu v Javorníku.

Odolnou odrůdu ovocného stromu vyšlechtili rolníci před dvěma sty lety na lichtenštejnském panství Ostružná. Odtud se zásluhou lesníka Franze Kraetzla rozšířila do celé Evropy. Uplatnění našla především ve studených horských oblastech, kde jiné ovocné stromy nerodí.

V kuchyni původních obyvatel Jesenicka měly sladké jeřabiny v široké využití: lidé z nich vyráběli pálenku či likéry, ale i marmelády nebo víno. Dříve rostly jedlé jeřáby na Jesenicku u každé chalupy. Nedožívají se vysokého věku, a tak po poválečné výměně obyvatelstva tento druh v minulých desetiletích z regionu prakticky vymizel.

Autor: Petr Krňávek

18.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AUTOMIX.CZ
3

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Nehoda na Mohelnickém kopci
4

V mlze se na Mohelničáku srazily dva kamiony

Rozloučili jsme se

Týdenní informační servis pohřebních služeb ze Šumperska a Jesenicka.

4. kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

Prsten za 15 tisíc korun od zlatnického mistra Zbyňka Zimčíka z ateliéru Filip v Uherském Hradišti a dva krásné romantické pobyty v hotelech Starý zámek Napajedla a Spa hotel Lanterna. Právě o tyto atraktivní ceny se hraje v dalším ročníku oblíbené soutěže Svatební pár Deníku.

Babí léto si o víkendu neužijeme, neděle proprší

Zatímco v pátek se teploty ještě vyšplhají ke dvacítce, o víkendu klesnou až k 10 stupňům.

Škola začala učit první včelaře, gymnázium láká na sportovní lezení

Na učilišti v Horních Heřmanicích začínají mladí lidé pronikat do tajů včelařství. Střední škola gastronomie a farmářství je jedinou v kraji a jednou z mála v republice, která tento obor vyučuje. Na nové zaměření láká i sportovní obor gymnázia v Jeseníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení