„Prostory v zámku již přestaly vyhovovat, starším čtenářům vadily především schody i bloudění po chodbách. Po restitučním vypořádání s rodinou Mornsteinů, kdy obec přestala být spoluvlastníkem zámku, jsme chtěli, aby knihovna sídlila v našem objektu,“ řekl starosta Bludova Pavel Ston.

Další nevýhodou prostor v zámku pak byly vysoké náklady na vytápění. Obec se proto rozhodla využít volné bytové jednotky ve školní budově. Do úprav prostor obec investovala více než sto tisíc korun.

Bludovskou knihovnu pravidelně navštěvuje kolem dvou stovek čtenářů, Vybírat si mohou z více než osmi tisíc svazků. „Škola je pro knihovnu velmi výhodné místo. Věříme, že čtenářů bude přibývat především z řad dětí a mládeže,“ dodal Ston.

Obec Bludov ročně vyčleňuje ze svého rozpočtu přes padesát tisíc korun na nákup nových knih.

„Většinu čtenářů tvoří důchodci nebo maminky na mateřské, takže výběr knih musíme přizpůsobovat jejich zájmu. Nejčastěji se půjčuje beletrie, především čtivé tituly a dobrodružné romány. Bludovská knihovna ale také může nabídnout například Ottův naučný slovník, který jiné malé knihovny nemívají,“ vysvětlila Lenka Havlíčková z šumperské knihovny, která metodicky pomáhá vesnickým půjčovnám.

V Bludově se ale mohou pochlubit také unikátem. Tím jsou publikace místního autora Františka Pavlů a věnovány jsou pozoruhodnostem Bludova a okolí. Svazky vytisknuté z počítače obsahují kromě zajímavého textu také bohatý fotografický materiál. Kromě bludovské knihovny je žádná jiná nevlastní, publikace totiž nebyly určeny k prodeji.