Ředitelka knihovny Zdeňka Daňková předpokládá, že do konce roku bude v policích o další tisícovku položek více. „Novinky přikupujeme rovnoměrně podle všech žánrů. Největším přírůstkem je však šest set třicet knih, které jsme dostali darem od pedagogické knihovny,“ řekla. Přes léto měli čtenáři největší zájem o oddychovou literaturu, jako jsou detektivky, a o nejnovější zeměpisné průvodce. Také příručky pro zahrádkáře a kutily byly neustále půjčené téměř všechny. „S tím, jak skončilo léto, očekáváme návrat těchto knih do polic a zvýšený zájem o cestopisy, v nichž čtenáři srovnávají své zkušenosti z dovolených,“ dodala ředitelka knihovny.

Mezi dětmi je z nových knih kromě obchodních trháků typu Harryho Pottera velmi úspěšná naučná literatura, která se snaží malé čtenáře přitáhnout zábavnou formou. Edice nazvané Děsivý zeměpis nebo Děsné české dějiny seznamují děti s poznatky na praktických příkladech.
Pro studenty jsou k dispozici odborné publikace z oblastí psychologie, ekonomie či práva. Dívky a ženy zase zaujmou romány Jacqueline Wilsonové.
Všechny tituly v šumperské knihovně jsou zařazeny do elektronického katalogu, takže si čtenář může vybrat svou knihu přes internet z pohodlí domova. Osobně si ji musí jen vyzvednout.