„Sochaři mají zadání vytvořit ze dřeva postavy s pohádkovým či čarodějným motivem," řekla mluvčí šumperské radnice Olga Hajduková. Vytvořené sochy budou v létě spolu s drobným mobiliářem, jako jsou lavičky, odpadkové koše a informační tabule, umístěny nedaleko za městem na cestičce vedoucí k Tulince. Cesta je součást Čarodějnické cyklotrasy, která vede od Rapotína přes Nové Domky do Šumperka.

Projekt připravilo Sdružení cestovního ruchu Jeseníky a šumperská radnice. Na sochařský plenér pozvalo místní výtvarníky, ale také polské sochaře, kteří se specializují na práci se dřevem.

Pro veřejnost bude určena nová propagační tiskovina s mapkou s vyznačením Čarodějnické cyklotrasy i místa, kde se sochy budou zanedlouho nacházet.

„Z letáku se dozvíte, kudy Čarodějnická cyklotrasa vede, jaká jsou zastavení, historii a vybrané zajímavosti období čarodějnických procesů a popis s fotografiemi soch. To vše bude doplněno originálními kresbami Petra Válka," dodala Olga Hajduková.

Cyklotrasa inspirována čarodějnickými procesy vede po česko-polském pohraničí má dvě části.  Polský úsek míří z Paczkówa přes Nysu a Glucholazy do Zlatých Hor, odkud pokračuje česká část do Jeseníku, Velkých Losin, Šumperka a končí v Mohelnici. Trasa je po celé své délce značená a jednotlivá její zastavení sledují místa, která jsou spjata s honem na čarodějnice v 17. století. V roce 2010 byla v jejím rámci zřízena stálá expozice Čarodějnické procesy v Geschaderově domě v Šumperku jako jedno z jejích zastavení.