Je pátek, kolem půl jedenácté v noci a policisté se chystají na kontroly v podnicích v Novém Malíně. Nejdříve míří do Hospůdky u Holbů, kde ovšem příliš rušno není. U stolu sedí pouze pár štamgastů, kterým evidentně bylo osmnáct již před řádkou let. Policisty nicméně bujaře vítají.

Nedaleká restaurace Na rychtě má již podstatně mladší osazenstvo. U jednoho stolu sedí u piva parta mladých lidí, ale jak se ukazuje, všichni jsou plnoletí. Až na jednoho mladíka, kterému také policisté dávají dýchnout. Přístroj nakonec sedmnáctiletému mládenci ukázal 0,1 promile alkoholu a hoch se přiznal, že vypil necelé pivo.

„Naměřená hladina je sice zanedbatelné množství, nicméně zákon v tomto případě hovoří jasně. Musíme postupovat jako při každém jiném přestupku,“ uvedl mluvčí šumperské policie Josef Bednařík.

Kvůli jednomu pivku nyní mladíka i jeho rodiče čekají nepříjemnosti. Přestupek totiž policisté postoupí sociálnímu odboru šumperské radnice. Sankce ovšem čekají také obsluhu restaurace, která mladíkovi pivo prodala, a nakonec i na majitele podniku. Toho policisté přivolali na místo, aby mu sdělili, že pochybení personálu bude řešit přestupková komise.

„Dříve jsme blokovou pokutu, která může činit až tisíc korun, řešili s personálem na místě. Nyní předáváme do správního řízení jak přestupek obsluhy tak i majitele podniku,“ vysvětlil Bednařík.

Kontrola v Novém Malíně končí v restauraci Zátiší. Ta byla rovněž plná, ale bez mladistvých.

„Dříve se kontroly zaměřovaly na restaurace a bary ve městech. V prázdninových měsících ale policisté budou kontrolovat především vesnické karnevaly a zábavy. Podobné akce se budou rozhodně opakovat,“ upozornil Bednařík.

Na podnapilou dívku policisté narazili v Libině, kde se na fotbalovém hřišti konal karneval. Další nezletilce policisté přistihli na diskotékách v Zábřeze a Postřelmově.

Nejvyšší hladinu alkoholu měli dva mladíci bavící se v diskotéce Tornádo, kteří nadýchali 1,27 a 1,33 promile. Prázdninový žebříček ovšem stále vede teprve čtrnáctiletá dívka ze Šumperku, která začátkem července s hladinou kolem dvou promile alkoholu skončila v šumperské nemocnici. S partou vrstevníků si mejdan uspořádala v bytě rodičů, policisty přivolali sousedé, které rušila hlučná zábava.