„Dnes nebyl pozitivní výsledek,“ sdělila po 21.hodině Deníku Růžena Haliřová, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Zároveň odmítla, že by hygienici nějak otáleli s posíláním lidí v karanténě, u nichž existuje podezření na infekci, na odběry biologického materiálu.

„Denně indikuje krajská hygienická stanice odběry. Je na kapacitních možnostech subjektů, které tyto odběry zajišťují,“ reagovala na pochybnosti, které zazněly z části Olomoucka, kterou hygiena v pondělí poslala do izolace kvůli tomu, že zde narůstal počet nakažených – na Uničovsku a Litovelsku je 31 případů z celkových osmatřiceti.

Policisté střeží vjezd do uzavřené Litovle - 16. března 2020
Uzavřená zóna: lidé se učí žít se zákazem, přibývá dobrovolníků. Co chybí?

Na to, zda se dělají odběry či jen minimálně, poukázal například starosta Litovle Viktor Kohout. Lidé, kteří byli v přímém kontaktu s nakaženým, jsou podle něj v napětí.

„Cítím kolem sebe, že je spousta lidí, kteří velmi netrpělivě čekají na odběr a třeba ten jejich zdravotní stav není dobrý, ale může to být chřipka. Jsme ve spojení s hejtmanem a situaci řešíme,“ dodal starosta.

Vedení Olomouckého kraje v úterý projednávalo se zástupci nemocnic mimo jiné i rozdělení sad, s jejichž pomocí jsou lidem s podezřením na nový koronavirus odebírány vzorky.

„Výsledkem je dohoda, na jejímž základě budou v současné době dostatečným počtem testerů vybaveny všechny nemocnice,“ informoval hejtman Ladislav Okleštěk.

Růžena Haliřová, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje komentuje uzavření Uničovska a Litovelska
Nebyla jiná možnost, vysvětluje izolaci měst epidemioložka. Olomouc nezavíráme!
Online reportáž