V pondělí v 18.00 o tom informovala Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje.

Počet vyléčených osob, které prodělaly koronavirovou nákazu, se podle údajů KHS zvýšil o dvě na 12.

Za neděli eviduje ministerstvo zdravotnictví v Olomouckém kraji dvě úmrtí pacientů s Covid-19.

Jeden člověk měl nad 60 let, druhý byl ve věku 50 až 59 let. Celkově v regionu zemřelo šest lidí v souvislosti s koronavirovou nákazou. Většinou senioři, kteří měli také jiná onemocnění.

Přílet letadla s nákladem respirátorů a roušek pro Olomouc na mošnovské letiště
Olomouc sehnala 400 tisíc respirátorů a roušek, zaplatila za ně 29,5 milionu

Za posledních 24 hodin se zvýšil počet potvrzených případů v Olomouckém kraji o tři – v neděli večer jich Krajská hygienická stanice evidovala celkem 419. Nárůst o tři pozitivně testované na 30 nakažených evidují na Šumpersku.

Olomoucko zůstává podle údajů KHS na 346 případech, Prostějovsko hlásí 34, Přerov má 10 pozitivně vyšetřených a Jesenicko dva případy. 

Nejvíce pozitivně testovaných je v Olomouci a okolí - 182, následuje Litovel se 107 podchycenými případy a Uničovsko se 46 nakaženými s potvrzením z laboratoře. Prostějov hlásí 34 nakažených a Šumperk 27. Správní obvod spadající pod Šternberk má 11 infikovaných a Přerov devět potvrzených osob. Hranice a Jeseník po dvou a obvod Mohelnice, stejně jako sousední Zábřeh po jednom. Konice a Lipník nad Bečvou zůstávají bez pozitivně testovaného.

KHS do pondělního večera indikovala k testování celkem 2537 osob. V neděli večer jich měla 2455. Na testy odesílají své pacienty také praktičtí lékaři. Hejtmanství v neděli večer informovalo o celkovém počtu 2931 testovaných osob. K pondělní 20. hodině uvedlo 3165 testovaných.

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel má Olomoucký kraj po Praze druhý nejvyšší počet případů. Praha má 88,5 a olomoucký region 67 osob s Covid-19 přepočtený na 100 tisíc obyvatel. Následuje Karlovarský kraj s 55 případy. Například Zlínský kraj eviduje 34 a jižní Morava 24,5 na 100 tisíc obyvatel.

Ilustrační foto
Koronavirus v domově seniorů v Prostějově, onemocněla 94letá klientka

Nemocní studenti: lehký průběh

Na Olomoucku se do víkendového nárůstu počtu potvrzených případů promítly pozitivní výsledky testů u dalších zahraničních studentů Univerzity Palackého – oproti pátku počet vzrostl o 21 na 49.

Ve všech případech se jedná o onemocnění s lehkým nebo neznatelným průběhem.

Od Svazu vietnamských žen Hướng Dương Olomouc obdržela Fakultní nemocnice Olomouc částku 63 tisíc korun a také 200 kusů plátěných roušek.
Svaz vietnamských žen věnoval olomoucké fakultce roušky a peníze

„Všem zahraničním studentům bylo před dvěma týdny důrazně doporučeno, aby se vrátili domů. Někteří z nich zůstali v Olomouci v souvislosti s plněním svých studijních povinností, jiní se v dané době zpátky vrátit nemohli kvůli omezením na mezistátní úrovni,“ uvedla k nárůstu nakažených vysokoškoláků univerzita

Sdělila, že je v kontaktu se zastupitelskými úřady zemí a poskytuje maximální součinnost v případě, že by zahraniční studenti měli možnost návratu do své vlasti.

„Pozitivně testovaní studenti jsou umístěni do karantény ve speciálně vyčleněné budově kolejí a jsou v oddělených pokojích. V rámci nastaveného karanténního režimu jsou pro ně zajištěny telefonické konzultace, donáška hotových jídel a zprostředkování dalších nezbytných zásob prostřednictvím dobrovolníků, to vše za dodržení striktních hygienických opatření,“ popsala UP.

Online reportáž
Od Svazu vietnamských žen Hướng Dương Olomouc obdržela Fakultní nemocnice Olomouc částku 63 tisíc korun a také 200 kusů plátěných roušek.
Svaz vietnamských žen věnoval olomoucké fakultce roušky a peníze