„První letní měsíce sice byly nadprůměrně teplé, počasí ale bylo dost nestálé,“ řekl vedoucí zábřežského koupaliště Svatoslav Valenta. Uvedl, že nyní areál zažívá hluboký propad, tržby i návštěvnost jsou ve srovnání s loňským rokem třetinové.

Podobně je na tom i koupaliště v Lošticích. „Je to katastrofa. Otevírali jsme 22. června a od té doby přišlo sotva tři sta lidí, loni touto dobou už to bylo kolem tří tisíc,“ řekl vedoucí Miroslav Kneissel. Snaží se návštěvníky lákat jinak. Pořádají turnaje v plážovém volejbale nebo opékají selata.

To, že počasí nepřeje, říká i vedoucí šumperských koupališť Milan Juříček. „Teprve čekáme, až se to rozjede. Je příliš brzy na to dělat nějaké soudy,“ tvrdí Juříček.

„Loni byl červenec dobrý a až v srpnu se to pokazilo, tak snad by to letos mohlo být naopak,“ doufá správkyně koupaliště v Rudě nad Moravou. Když počasí nepřeje, tak se v Rudě ani nevybírá vstupné. Ale koupání je jen na vlastní nebezpečí.

Na teplotu vzduchu nemusí spoléhat termální koupaliště ve Velkých Losinách, kde teplota vody je kolem 34°C. „Stačilo by, kdyby bylo dvaadvacet stupňů,“ řekl správce termálního koupaliště Josef Mrnka, „Když porovnám návštěvnost od května do poloviny června s loňskem, tak klesla. Ale máme své stálé návštěvníky, kteří sem chodí kvůli léčivé sirné vodě,“ dodal.