Jedním z oceněných výrobků je pečený bok s kmínem z výrobny Josefa Klimeše v Bušíně. Vakuově balený bůček je možné koupit v celé řadě obchodů, v Bušíně ho týdně vyrobí tři metráky.

„Nemohu prozradit technologii, je to naše výrobní tajemství, ale náš bůček je specifický především svým silným kmínovým aroma. Ocenění si vážíme, etikety, které budou informovat, že se jedná o výrobek kraje, budeme lepit na obaly,“ řekl Josef Klimeš.

Stejnou etiketu může používat také pšeničnožitný kmínový chléb, který pochází z Pekařství a cukrářství Vašíček v Zábřehu. Chléb se vyrábí tradiční technologií, jaká se již používala před staletími.

„Při výrobě našeho pšeničnožitného chleba používáme kvásek, což již dnes není běžné, nejsou v něm navíc žádné konzervanty ani umělé přísady. Má výbornou nutriční hodnotu. Chléb je navíc tvarován ručně,“ uvedl ředitel zábřežské firmy Vašíček Libor Blaháček.

Ocenění získala také višňovice, kterou vyrábí Petr Markovský v palírně v Hraběšicích, v kategorii cukrovinek porota udělila cenu Staroměstským máslovým trubičkám.

Stranou nezůstaly ani produkty, které se vyrábějí na Jesenicku. Výrobkem kraje je Klobása selská pocházející ze Selské pekárny v Supíkovicích a kozí sýr s přídavkem ovčího mléka, které vyrábí Zemědělské družstvo Jeseník.