„Řešíme doslova každý strom, aby byl dopad na zdejší přírodu co nejmenší. Kombinujeme různé přístupy podle toho, o jak cenný porost se jedná. Stromy, odkud už kůrovec vyletěl, necháváme stát. Čerstvě napadené silnější jehličnany se odkorňují nastojato. Pro les jsou důležité, když zde zůstanou i po odumření,“ vysvětlil Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny a Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky.

Nicméně i v přísně chráněné rezervaci se přece jen kácí. Především se jedná o uschlé stromy u turistických cest, které ohrožují návštěvníky.

Ondřej Pchálek na místě bývalé textilky Perla v Zábřehu
Jak oživit brownfield po textilce Perla? Architekt má nápady

Chemie v lese

A kupodivu se v rezervaci používá i chemie. Konkrétně jde o přípravek Vastac, který se aplikuje na ležící stromy a hmyzího škůdce odpuzuje.

„Chemická asanace napadených stromů umožňuje zachovat ležící stromy v kůře. To je velmi důležité pro organismy, které mrtvé dřevo následně kolonizují a právě na kmenech s kůrou nacházejí příhodné prostředí. Všechno dřevo samozřejmě zůstává na místě, aby dalo základ novému lesu,“ doplnil Petr Šaj. Incekticid se používá v množství 0,05 litru na jeden strom což představuje 2,6 gramu účinné látky.

„Tato metoda je šetrnější, než když se kmen celý oloupe,“ doplnil šéf CHKO Jeseníky Michal Servus.

Ilustrační foto
Dobrá zpráva. Kogenerace stabilizuje cenu tepla v Šumperku

Vysoké pařezy

Návštěvníci rezervace ale mohou vidět i takzvané vysoké pařezy. To znamená, že z napadeného kmenu zůstaly nad zemí zhruba dva metry. I tyto pahýly se stávají součástí ekosystému, některé již obrůstají houbami. Jednou z nich je například troudnatec pásovaný.

Ve vybraných místech rozpadajících se porostů bude Agentura ochrany přírody a krajiny ve spolupráci s Lesy České republiky pokračovat ve výsadbě jedlí a buků.

Zhruba před deseti lety kůrovec v rezervaci napadl jen několik stromů, číslo ale stoupalo. Loni se škůdce zabydlel ve čtyřech stokách smrků, letos se od jara z larev vyklubal hned dvakrát a poškodil 1989 kmenů. Tento údaj je z poloviny října.

Odhalení pamětní desky vojákům 13. pěšího pluku ze Šumperku
Hrdinství šumperských vojáků připomíná deska