Odsouzený náměstek Olomouckému deníku sdělil, že rozsudek sice ještě má v poště, ale viděl jej, protože přišel i na kraj. Pro komentář ale odkázal na svého právníka. „Situace je pro mě hodně nepřehledá,“ reagoval s tím, že své vyjádření k němu dá až v příštím týdnu.´

Podle advokáta Petra Rittera ale rozsudek neobsahuje nic nového, co by nepadlo již na vrchním soudu, a po právní stránce proto nevidí důvod doporučovat klientovi, aby rezignoval.

Podle soudce krajského soudu Eduarda Ondráška, který proces s Kavříkem vedl, krajský i vrchní soud zakázaly politikovi působit v místní samosprávě, a to nejen na pozici starosty Mohelnice, z níž hned odstoupil, ale i ve vedení kraje.

Zákaz se přitom podle soudce vztahuje i na funkce člena obou zastupitelstev. Pokud se Kavřík z regionální politiky nestáhne, hrozí mu podle soudce stíhání za maření výkonu úředního rozhodnutí.

Více:
Soudce: Kavřík musí odstoupit ze všech funkcí

Vrchní soud v únoru odsoudil náměstka Kavříka k odnětí svobody na jeden rok s dvouletou zkušební dobou a na tři roky mu zakázal vykonávat funkce v místní samosprávě.

A v tom je právě spor: zatímco soudce zastává výklad, že jde o celou komunální politiku, podle právníka Rittera se vztahuje pouze na místní (Mohelnici), nikoliv na krajskou.

Kavřík stanul před soudem za to, že v roce 1999 uzavřel jako jednatel městské společnosti Esmo leasingovou smlouvu na nákup nové technologie za více než 160 milionů korun a bez souhlasu zastupitelstva podepsal závazek, že za úvěr bude ručit Mohelnice svým majetkem ve výši 300 milionů.

Stíhání odstartovalo trestní oznámení, které v roce 2004 podali opoziční zastupitelé. Krajský soud Kavříka loni nejprve osvobodil, v listopadu pak odsoudil a Kavřík se proti rozsudku odvolal. Soud však potvrdil, že překročil pravomoc.