Milovníci adrenalinových zážitků se ale časem na Bozeňově dočkají obdobné aktivity, v plánu už je totiž stavba nového lanového areálu.

„Lanové centrum bylo v provozu zhruba deset let, letos jsme ho museli zavřít. Stromy, na nichž jsou zavěšená lana, napadl kůrovec. Dendrologickou revizi musíme kvůli bezpečnosti návštěvníků provádět každý rok, letos nám už odborníci další provozování lanového centra nepovolili,“ vysvětlil ředitel rekreačního rezortu Bozeňov Juraj Jánošík.

Lana jsou natažena mezi dřevinami v různé výšce, lidé tak doslova putují mezi korunami stromů. Zájemce o o tuto aktivitu vždy proškolují pracovníci rezortu.

Zásah horské služby v Jeseníkách. Ilustrační foto
Sandály do hor nepatří, varují záchranáři v Jeseníkách

Každý lezec se totiž nejdříve musí naučit správně používat jistící karabiny a poučit se o pravidlech bezpečnosti.

Zájem o atrakci byl prý značný, protože se jedná o největší lanové centrum na Šumpersku, obdobná jsou například až na Dolní Moravě nebo v Olomouci.

Na stavu dřevin na Bozeňově se ale podepsalo sucho.

„Před dvěma lety bylo velmi suché léto, takže se kůrovec začal rychle šířit. Stromy sice vypadají zdravě, ale opak je pravdou, už se jich řada musela pokácet,“ zmínila zástupkyně ředitele rekreačního centra Jana Hrubanová.

Kněz František Eliáš zúročil své původní lesnické vzdělání i v povolání duchovního.
Ze Zábřehu po čtvrtstoletí odešel děkan Eliáš

Chystá se nový modernější areál

V současné době je už ve fázi příprav stavba nového lanového areálu. Budovat by se mohl začít letos na podzim a nacházet se bude na stejném místě hned vedle hotelu.

Nové lanové centrum bude však daleko modernější než původní.

Sportovní a rekreační areál Bozeňov je oblíbeným výletním místem jen několik kilometrů od Zábřehu.

Kromě wellness hotelu a penzionu s restaurací zde lidé najdou řadu hřišť pro různé sporty, půjčovnu kol, lezeckou věž i další atrakce.

U vodní nádrže určené ke koupání se nachází kemp, kde jsou místa pro stany, karavany, ale ubytovat se je možné i v chatkách.

Po celý rok se zde pořádá řada sportovních, kulturních i gastronomických akcí.

Zkoušky na výměnu oběžného kola v PVE Dlouhé stráně
Na Dlouhých stráních se bude měnit obří oběžné kolo