Namáhavé stoupání si mohou ušetřit i cykloturisté. V pohodlí je k památce vyveze nová čtyřsedačková lanovka, kterou město společně s provozovatelem Bohemalandu uvedlo do zkušebního provozu už loni na podzim.

„Už jezdíme. Konečně máme veškerá úřední povolení nutná pro provoz. Je to definitivní,“ prohlásil s úlevou starosta Zlatých Hor Milan Rác (nez.). Po zimním zkušebním provozu muselo město na jaře dokončit terénní práce na sjezdovce, která patří k nejmodernějším v Jeseníkách. Stavba dvanáct set metrů dlouhé lanovky stála sto šest milionů korun, Evropská unie na ni přispěla pětašedesáti miliony korun.

„Jezdíme z Bohemy na Zlaté louky, kde je mezistanice, a odtud až pod zříceninu Edelštejn. Po nové cestě se dá dále dostat až k poutnímu místu Panny Marie Pomocné nebo se vydat k Měděné štole, na Žebračku a do dalších míst,“ přiblížil možnosti provozovatel lanovky Jiří Pavlík. Lanovku prozatím spouští jen každou celou hodinu, ale v případě zájmu jsou schopni se přizpůsobit turistům. Nové středisko je postavené tak, aby sloužilo po celý rok. Už nyní se připravují na zimní sezonu.