Soudce na majetek firmy zároveň vyhlásil konkurz. Ustanovil též insolvenčního správce, který bude mít za úkol majetek společnosti Schroth zpeněžit. Otevírá se tak cesta k prodeji léčebného ústavu.

Na společnost Schroth podala v lednu návrh na insolvenci Československá obchodní banka. Firma jí dlužila přes osm milionů korun.

Své pohledávky dosud přihlásilo jedenáct věřitelů. Je mezi nimi obec Lipová-lázně, které společnost dluží bezmála padesát tisíc korun za lázeňské a rekreační poplatky, nebo firmy, které nedostaly zaplaceno za dodané zboží. Mezi věřiteli figuruje též šest bývalých zaměstnanců lázní, kterým společnost Schroth na mzdách dluží celkově 74 tisíc korun.

Jednatel společnosti Radim Hatlapatka letos v lednu vyčíslil celkovou výši dluhů na zhruba dvacet milionů korun. „Přes veškerou snahu se mi nepodařilo vyřešit velmi vážnou situaci společnosti Schroth a prodejem majetku uspokojit všechny věřitele," konstatoval ve vyjádření k insolvenčnímu návrhu.

O dalším osudu lázní nyní budou rozhodovat věřitelé a insolvenční správce. Jeho úkolem bude lázně prodat. Čím dříve se najde kupec, tím lépe. Léčebný ústav je totiž rok a půl uzavřený a chátrá.

Podle starosty Lipové-lázní Lubomíra Žmolíka by bylo ideální, pokud by se komplex podařilo prodat jako celek a nový majitel by zde znovu zprovoznil lázně nebo alespoň léčebný ústav či domov pro seniory.

„Horší varianta by byla, pokud by se lázně rozprodávaly po jednotlivých domech. Musely by z toho vzniknout nějaké privátní penziony. Tato varianta už ale nepřináší tak vysokou daňovou výtěžnost a zaměstnanost," řekl letos v lednu Lubomír Žmolík.

Nejhorší možnost by pro lázeňský komplex představovalo jeho chátrání a devastace. Podobně dopadly například lázně Běloves u Náchoda.

Příkladem vzkříšených lázní jsou naopak Velichovky u Jaroměře. Zkrachovalý podnik koupil nový majitel, který jej za dvacet milionů rekonstruoval a před několika dny obnovil po dvou letech jeho provoz.