Na Zelený čtvrtek 9. dubna uzavírají svůj provoz Priessnitzovy léčebné lázně, největší v regionu. V tento den ukončí pobyt poslední klienti, kteří zde pobývají na komplexní nebo příspěvkovou péči. Podle ředitele Romana Provazníka zasáhne současná situace velmi špatně nejen do letošní sezony, ale i do celé budoucnosti lázní.

Budoucnost lázní s otazníkem

„Vůbec nevíme, kdy se budou uvolňovat restrikce a kdy budou moci být lázně spuštěny. Vláda nám to není schopna říct. Z toho důvodu vůbec netušíme, jestli se nám vyplatí ponechat si zaměstnance, nebo je propustit. Pokud si je ponecháme a budeme jim vyplácet náhrady za překážky v práci, finančně nevydržíme déle než dva měsíce. Je to velmi složitá situace,“ popsal Roman Provazník.

Krabice s ochrannými pomůckami polepené česko-čínským nápisem.
Česko-čínské přátelství přetrvá. Krabice s rukavicemi nesly letáky s hesly

V jesenických lázních do posledních dnů pracovalo jen minimum zaměstnanců. Už v březnu jich většina pobývala doma – vybírali si staré dovolené, čerpali ošetřovné kvůli nutnosti pečovat o děti po uzavření škol, další byli na neschopenkách. Jen minimum jich zůstávalo doma kvůli překážce v práci.

„V dubnu jsme už poslali zaměstnanců domů kvůli překážkám v práci mnohem více, jsou jich desítky, možná už více než sto. Taková je zatím situace a přemýšlíme, kdy začít propouštět,“ dodal Roman Provazník.

Fatální ekonomický dopad

Zcela fatální dopad mají koronavirová opatření i na Termální lázně Velké Losiny. V neděli 5. dubna se uzavřel poslední lázeňský dům poté, co v něm ukončili léčbu poslední klienti po ortopedických operacích. Lázně jsou tak včetně termálního parku kompletně mimo provoz.

„Zcela zásadním omezením je, že nemůžeme přijímat nové klienty a nemůžeme provozovat ani Termální park, ten je rovněž zcela uzavřen. Lázně nemají tržby, ale jenom náklady a zodpovědnost zhruba za sto padesát svých zaměstnanců,“ popsal situaci jednatel velkolosinských lázní Martin Plachý.

Dominika z Vidnavy se svým partnerem.
Bojuje s leukémií. Koronavir jí odsunul léčbu i znepřístupnil roušky

Ztráty jeho zařízení budou obrovské, od půlky března je totiž z větší části bez tržeb. Nejasné je nejen to, kdy omezení skončí, ale i jaký režim stát provozovatelům po ukončení restrikcí dovolí.

Ukončili některé pracovní úvazky

„Zatím jsme ukončili všechny pracovní úvazky ve zkušební době, neprodloužíme terminované pracovní smlouvy. Podle vývoje situace v tomto měsíci budeme rozhodovat o dalších úsporných opatřeních,“ dodal Martin Plachý.

V posledním mimořádném opatření ministerstva zdravotnictví stojí, že výjimku ze zákazu poskytování služeb mají lázeňská zařízení, pokud v nich bude poskytována pouze lázeňská služba hrazená alespoň zčásti z veřejného zdravotního pojištění. Na situaci lázní to však nic nemění.

Odběrové místo pro testy na koronavirus. Ilustrační foto
V kraji 476 případů nákazy koronavirem, dva pacienti ve vážném stavu

„Tato formulace je mezi výjimkami je uvedena proto, aby bylo možné doléčit pacienty. Od 19. března není možný příjem nových, jen ti co nastoupili před tímto datem, mohli léčbu dokončit. Tato formulace evokuje, že se lázně znovu otevřely, ale není tomu tak,“ objasnila Alice Müllerová ze Svazu léčebných lázní České republiky.

Neobejdou se bez pomoci 

Svaz kvůli současné situaci apeloval na představitele státu. Už osmnáctého března vydal prohlášení, ve kterém varoval, že se se lázeňská zařízení neobejdou bez pomoci krajů a státu a hrozí, že některá zcela skončí.

„Lázeňství dává práci tisícům lidí a zejména v příhraničních oblastech jsou na něm závislé celé oblasti. Pro ekonomiku i život lázeňských měst je zcela zásadní. Je třeba, aby stát převzal náklady na zaměstnance, pro které není práce, zrušil karenční doby, pomohl bezúročnými půjčkami, přistoupil k odkladu daňových plateb a odvodů. Musí to být jednoduché a především rychlé,“ nastínil Svaz potřebná opatření.

Ministerstvo zdravotnictví na dotaz Deníku ze začátku dubna uvedlo, že hledá řešení k rychlému obnovení běžného provozu. „Jako nejpravděpodobnější se v tuto chvíli jeví poskytnutí záloh pojišťovnami, které budou následně proúčtovány v rámci uskutečněné péče po ukončení restrikcí,“ řekl David Šíma z tiskového odboru ministerstva.

Ilustrační foto
Nepropustné hranice i teplé počasí komplikují lesníkům práci