Díky ní mohou pacienti darovat kostní tkáň, která následně pomůže například při opravě defektu kostí u složitých výměn endoprotéz nebo pacientům po úrazech.

Použití darovaných kostních tkání tak významným způsobem zlepšuje výsledky operačního léčení a přispívá k výborným léčebným výsledkům.

Kostní banka je zařízení, které slouží k odběru kostní tkáně a k jejímu využití především v kostní operativě. Používá se tehdy, jestliže kostní tkáň z nějakého důvodu chybí.

„To je nejčastěji při reimplantaci kloubních náhrad, to znamená při opravě totálních endoprotéz. Každá endoprotéza má totiž svoji životnost, a pokud nastane nutnost ji vyměnit, často dochází k tomu, že kostní tkáň chybí," vysvětlil primář ortopedického oddělení Zdeněk Štěpán.

„V Šumperské nemocnici však máme možnost tuto chybějící tkáň nahradit, a to právě s využitím kostní tkáně od dárce, která umožní daleko lepší výsledky v této operativě," doplnil primář.

Kostní tkáň se používá také při kostních defektech.

„Například tehdy, když objevíme u pacienta ztrátu kostní tkáně. K tomuto stavu často dochází u některých nádorů nebo u lidí, kteří utrpěli zlomeninu a vlastní kostní tkáň je natolik defektní, že ji nejde obnovit. Právě tehdy přichází v úvahu náhrada z kostní banky. Velmi často se kostní tkáň nedostává především z důvodů osteoporózy, která se objevuje především u starších lid, nebo u složitých zlomenin po úrazech," objasnil primář.

Unikátní metoda v ČR

Kostní tkáň se odebírá při první implantaci umělé náhrady kloubu takzvané endoprotézy.

„Během zákroku odstraníme část kosti operovaného pacienta, aby tato část mohla být nahrazena umělým kloubem. Takto odstraněná část kosti přitom nemá pro dárce v danou chvíli žádný význam, a operovaný pacient se tak může stát dárcem této odstraněné kostní tkáně," popsal praxi Štěpán.

Během operace odeberou lékaři kostní tkáň, kterou uloží do dezinfekční sady a podrobí ji procesu termodezinfekce při teplotě, jež spolehlivě ničí původce možných infekčních onemocnění, a to včetně HIV, syfilitidy a žloutenky.

Tato metoda je unikátní a dosud se v České republice nepoužívala. Poté je půl roku v karanténě, takže ji není možné použít.

„Pacient, který se stává dárcem, je po poskytnutí souhlasu vyšetřen v ortopedické ambulanci. A to jak před odběrem, tak půl roku po odběru, a pokud jsou všechny výsledky v pořádku, teprve pak můžeme jeho tkáň použít," doplnil primář.

Přestože se medicínské obory trvale zdokonalují, lidskou kostní tkáň v některých případech lékaři stále ještě nedokážou nahradit tkání umělou.

„Darované kostní štěpy zlepšují výsledky operačního léčení, a přispívají tak k výborným léčebným výsledkům dosahovaným na našem ortopedickém oddělení. Na oddělení je ročně provedeno na dva a půl tisíce operačních výkonů, z toho přes 460 kloubních kyčelních a kolenních náhrad," uzavřel Štěpán.