„Chroničtí nemocní vzali lékárnu útokem ještě před koncem roku. Nyní chodí lidé nejčastěji s recepty na léky proti nachlazení a angíně. Myslím, že o nových poplatcích jsou lidé informováni dobře,“ řekl loštický lékárník Čestmír Běhávka.

Totéž potvrdila také předsedkyně regionální lékárnické komory Helena Žouželková ze Štítů.

„Lidé jsou díky informační kampani na poplatky připraveni, nestal se případ, že by byl někdo překvapený nebo reagoval nějak negativně,“ potvrdila Žouželková. Zatím se ve své štítecké lékárně také nesetkala se zákazníkem, který by kvůli doplatku chtěl změnit druh léku.

Pro některé rodiny zavedení poplatku bude dalším zásahem do rodinného rozpočtu. Týká se to především těch, kde se často stůně.

„Mám dvě malé děti, bohužel jsou nemocné často, syn je navíc alergik. Pokud k doplatkům, které běžně platím za léky, připočítám ještě poplatky za návštěvy lékaře, několikrát ročně na pohotovosti i třicet korun za recept, ročně to určitě nebude málo,“ řekla Jiřina Holíková ze Šumperka, která je v současné době na mateřské dovolené.

„V lékárnách jsou v těchto dnech jen sporadicky vidět důchodci, většina z nich se svými pravidelně užívanými medikamenty předzásobila ještě před koncem roku.Pravidelně beru několik léků, na některé si doplácím. Až mi dojdou, budu opět obcházet lékárny a zjišťovat, kde mě vyjdou nejlevněji. Už před startem reformy ve zdravotnictví se ceny za léky hodně lišily. Zavedený poplatek se nelíbí. Doplatí na ně hlavně důchodci. Ještě jsem si nespočítala, na kolik mě všechny tyto změny od ledna přijdou,“ uvedla důchodkyně Marie Voráčková ze Šumperka.