V letním divadle ve středu 13. listopadu pracuje čtveřice lidí. Jedním z nich je starší muž v červené bundě.

„Na jevišti zatékalo do betonu. Nebyl v něm ani kousek železa, jen pletivo, takže se rozpadl. Zásyp pod ním poklesl, všechno na jevišti se tak polámalo,“ popisuje základní problém se zatékáním vody do konstrukce objektu.

„Museli jsme veškerý beton odebrat. Na metr čtverečný to bylo šest set kilo materiálu, docela se divím, že to strop vydržel,“ dodává.

Na záchraně divadla pracuje od letních prázdnin. Občas mu pomáhají brigádníci, nyní na místě působí rovněž stavební firma. On sám navíc práce i financuje.

„Víte, jak dopadla chata na Vřesové studánce? Zchátrala, zbourali ji a do blízké kapličky dali její fotku. Takhle by dopadlo i naše divadlo. Stojí tu zhruba o šedesátého roku, od té doby se na něm nic nespravovalo. Divadlo by mi chybělo, jen nevím, kam by pověsili jeho obrázek,“ vysvětluje muž, proč se záchrany letního divadla ujal.

Svou identitu zveřejňovat nechce, není to prý důležité.

„V Jeseníku se toho udělalo hodně a kdo dnes ví, kdo co postavil nebo zajistil,“ objasňuje vystudovaný strojař, který celý život pracoval ve stavební branži.

Jedno ze shromáždění v listopadu 1989 u šumperského divadla.
Listopadové události připomenou pamětní desky

Na jaře se pustí do dalšího betonování

Na jevišti dnes leží nový beton, který pokrývá vrstva izolace proti vodě.

„Už jsme se nechtěli pustit do betonování spádového betonu, hrozí zima a nemusel by být kvalitní. Hned příští rok na jaře se do toho dáme. Jsou dvě varianty povrchu. Buď použijeme betonovou dlažbu nebo recyklát z umělé hmoty. Musíme se na tom domluvit s městem,“ dodává senior.

Do objektu letního divadla je v současnosti přivedená voda i elektřina. Původní kanalizace je nefunkční, podařilo se však objevit septik, který bude sloužit jako jímka. Dešťová voda bude končit v trativodu.

Vyměněné jsou dveře do prostor pod jevištěm, nově natřeno je zábradlí.

„Na pracech se spoluúčastní i město. Například na odvozu suti nebo rekonstrukci toalet,“ sdělila starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Jesenická poliklinika na konci října 2019.
Nová okna, lékárna či rentgen. Jesenická poliklinika mění tvář

Přibudou i lavičky, možná se jmény

Příští rok by mělo být letní divadlo po mnoha letech schopné provozu. Proměny dozná i jeho okolí. Ve svahu nad ním přibudou lavičky pro diváky a prostor tak bude lépe sloužit jako hlediště. Záměr v hodnotě necelých tří set tisíc korun si lidé vybrali v rámci městského participativního rozpočtu.

„Ještě řešíme, jakým způsobem lavečky nainstalovat. Možná bychom za těch tři sta tisíc nechali vyrobit podstavce a na samotné lavičky by mohli přispět lidé s tím, že by na konkrétní lavičce bylo jméno dárce a věnování. Z výsledků ankety v participativním rozpočtu je každopádně vidět, že to místo lidi zajímá, že se zde chtějí scházet a relaxovat,“ dodala starostka Blišťanová.

Pracoviště výroby elektromotorů v mírovské věznici.
Co dělají vězni na Mírově? Takto se tam pracuje