Vítěze čekaly originální medaile i „poháry“ neboli květináče s netřesky. Výkonnostní sportovní běžkaři si obuli kolečkové lyže a v neděli 7. srpna vyrazili z Rýmařova na čtyřicetikilometrový maraton.

„Z důvodu opravy silnice vedoucí na Praděd se bohužel v roce 2022 tradiční Výjezd na kolečkových lyžích na Praděd nepojede. Jako náhradní závod bude pod organizací Vaška Sedláčka pořádán nový závod, a to rovnou „lauf“ o délce cca 40 km, se startem a cílem v Rýmařově,“ oznámili na svém webu fanoušci kolečkových lyží.

Galerie na Rychtě v Úvalně je místem, kde se obrazy malíře Borise Jirků potkaly s hudbou Felixe Slováčka. 5. 8. 2022
Zážitek v Úvalně: Felix Slováček o víkendu předvedl na Rychtě, co umí

„Chceš jet v zimě Jizerskou 50 a nevíš, jak trénovat? Uvidíme se v Rýmařově na startu našeho nového ski maratonu. Přijeď s celou rodinou na celý víkend do Rýmařova a užij si krásné léto s partou lyžařů. V Rýmařově startuje nový, unikátní závod na kolečkových lyžích na celých 40 km. Díky lyžím s kolečky č. 3 bude tento trénink naprosto stejný, jako by si jel na opravdových lyžích. Tak odhoď strach a přihlas se. Padesát párů lyží připravených na závod je tu i pro tebe!,“ lákali organizátoři závodníky, kteří se věnují běžkování celoročně.

Technickou podmínkou startu bylo vázání NNN Turamic, které má  dvě podélné vodící lišty po stranách, aby správně dosedla podrážka boty s dvěma drážkami. Závod vedl po silnicích v běžném provozu, takže na křižovatkách museli na bezpečnost lyžařů dohlížet strážníci městské policie.