VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé mohou opět ochutnávat Jeseníky

Šumpersko/Jesenicko – Tradiční jídla podle receptů z historických kuchařek mohou až do konce září ochutnávat návštěvníci i obyvatelé jesenických hor. Ve čtvrtek 14. června odstartoval druhý ročník festivalu Chuť Jeseníků.

14.6.2012
SDÍLEJ:

Zahájení gastronomického festivalu Chuť Jeseníků 2012.Foto: DENÍK/Petr Krňávek

„Do gastronomického festivalu se zapojilo dvacet restaurací po celých Jeseníkách: od Šumperka přes Dolní Moravu, Rýmařov, až po Jeseník. Účastní se jej i nejvýše položená restaurace na vysílači Praděd," řekla hlavní pořadatelka akce Tereza Schreiberová.

V nabídce pokrmů nechybějí polévky, hlavní jídla ani dezerty. Milovníci dobrého jídla se mohou těšit například na masové kuličky v nudlovém těstě nebo frýdberský salát. Každá restaurace podává nejméně jedno kompletní menu.

„Zdejší kuchyně byla prostá. Byla sezónní, kalorická, maštěná špekem nebo sádlem, protože místní lidé pracovali fyzicky a mohli si to dovolit. Vařilo se z čerstvých surovin, z toho, co dal dům," řekla Bohumila Tinzová, odborná garantka gastronomické přehlídky.

Specialitou slezské kuchyně, která byla typická pro Jesenicko, bylo časté provázání sladkých a slaných chutí. Vynikala také mnoha druhy knedlíků.

„S čím se mohou Jeseníky chlubit, jsou jedlé jeřabiny. Používaly se místo hrozinek, brusinek, k výrobě pálenek či likérů," doplnila Tinzová.

V letošním roce se chtějí pořadatelé gastronomického festivalu zaměřit na kvalitu jídel. Přiznávají, že loni nebyla ve všech restauracích ideální. „Málokterý kuchař si dokáže představit, jaká to jsou tradiční jesenická jídla. Letos jsme proto zapracovali na kvalitě a pustili se i do podrobnějšího zkoumání tradičních receptů," řekla Schreiberová.

Deset kuchařů z restaurací, které se do akce zapojily, se účastnilo specializovaného kurzu vaření. Hosté mohou servírovaná menu a jejich kuchaře také hodnotit.

„Přes léto nás čeká soutěž ve vaření amatérů. Bude se odehrávat ve stylu oblíbeného televizního pořadu Prostřeno," prozradila jednu z novinek Schreiberová.

Lidé budou moci „ochutnávat" Jeseníky až do konce září. Seznam restaurací i bližší informace o festivalu najdou na webových stránkách www.chutjeseniku.cz.

Autor: Petr Krňávek

14.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Tragická nehoda jeřábu u dolní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně
15

VIDEO: Po tragické nehodě zůstávají Dlouhé stráně mimo provoz

Nehoda motorkáře u Skřítku u Sobotína
5

Motorkář se u Skřítku srazil s volvem, pro spolujezdkyni letěl vrtulník

Odborníci z nemocnice poradí, jak jíst zdravě a chutně

Jezte zdravě a přijďte se poradit do šumperské nemocnice Šumperk, vzkazují její odborníci. Ve středu 18. října, se nemocnice připojí k Světovému dni výživy. Veřejnosti v prostorách své lékárny nabídne od 14 do 16.30 hodin bezplatná vyšetření i poradenství ohledně správné a zdravé životosprávy.

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Povinné ručení by mělo podražit. Důvod je prostý, už delší dobu nevydělává a pojišťovny na něm navíc tratí. Kdo zdražení pocítí nejvíce a kdy k němu vlastně dojde, vysvětluje Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění Partners.

Džemfest láká na Tomáše Kluse, tančírnu rozezní Fernando Saunders

Mrkněte se na kulturní přehled ze Šumperska a Jesenicka a vyberte si z pestré nabídky.

Babí léto přineslo teplotní rekordy. V Javorníku naměřili 25 stupňů

Hned dva teplotní rekordy padly v pondělí 16. října v Olomouckém kraji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení