Cena vodného stoupla v letošním roce o 29 haléřů za krychlový metr. U stočného činil nárůst korunu a 38 haléřů. Celkově za kubík vody lidé na Jesenicku zaplatí 69 korun 41 haléřů.

„Průměrná čtyřčlenná rodina spotřebuje za rok 167 kubíků vody, což představuje meziroční nárůst výdajů na vodné stočné o téměř 280 korun," uvedla příklad ředitelka Vodovodů a kanalizací Jesenicka (VAK) Lenka Bělíčková.

Za nárůstem cen stojí jednak navýšení prostředků na údržbu a obnovu stávajících sítí. Na tento účel společnost letos vyčlenila osmnáct milionů korun, přičemž dvě třetiny této částky půjdou na obnovu potrubí.

Druhým důvodem, který ovlivňuje zejména výši stočného, je budování kanalizace v Písečné. Na akci získal VAK dotaci, kvůli ní je však povinen zabezpečit finanční udržitelnost projektu. Státní fond životního prostředí určil, že cena stočného musí mezi lety 2013 a 2016 vzrůst o 21 procent a v této výši se držet dalších deset let.

„Je třeba říct narovinu, že tato investiční akce má výrazný dopad na zvýšení ceny stočného. A to proto, aby společnost VAK zabezpečila dostatečnou tvorbu finančních prostředků na budoucí obnovu vodohospodářské infrastruktury," řekla Lenka Bělíčková.

Do diskuse okolo vodného a stočného se na jesenickém zastupitelstvu 19. února zapojil Martin Kouřil, výkonný ředitel Jesenické vodohospodářské společnosti.

Uvedl, že z Jeseníku pocházejí tři čtvrtiny příjmů VAKu, čemuž však neodpovídá pozice města při rozhodování v orgánech firmy. Podle něj by měl Jeseník svůj vliv ve VAKu zvýšit.

„Je to charita jesenických občanů, kteří budou splácet kanalizaci v Písečné. Diskuse o posílení vlivu největšího akcionáře by měla být zahájena i dotažena v tomto volebním období," míní Martin Kouřil.
Ve srovnání se sedmdesáti okresními městy má Jeseník druhou nejlevnější vodu v České republice. Nižší poplatky hradí jen obyvatelé Havlíčkova Brodu.