Na autobusové nádraží zajíždí většina spojů. Navíc tudy ale projíždějí auta mířící Zahradní ulicí z horního náměstí či z obytné čtvrti na Výsluní směrem na dolní náměstí nebo na Rovensko. Vyjíždějí tudy i zásahové vozy profesionálních hasičů, kteří mají v Zahradní ulici svou stanici.

Zejména v ranní či odpolední špičce je situace značně nepřehledná. „Z kopce ze Zahradní ulice jezdí auta někdy dost rychle a někteří řidiči před přechodem nezastaví. Když pak někdo dobíhá na autobus, tak je to riskantní," řekl student Adam Konečný, který dojíždí do Zábřehu do školy.

Přidal i svou osobní zkušenost. „Problém je i přejít Valovou, protože tady není přechod vůbec. Asi před dvěma týdny jsem tady pomáhal staré paní, která chtěla přejít z pekařství na druhou stranu na autobus. Od Zahradní ulice jela řada aut a teprve poslední řidič zastavil," dodal student.

Přechod zúžili a nasvětlili

Město se rozhodlo investovat do větší bezpečnosti chodců na autobusovém nádraží. Přechod přes Zahradní ulici, který už neodpovídal normám a hrozilo, že jej policie nařídí zrušit, nechala radnice zúžit a nasvětlit.

Řidiči se občas ptají na význam nového tvaru vozovky a důvody, proč je ulice užší. „Účelem je právě větší bezpečnost chodců. V místě přechodů se musí podle norem komunikace zúžit, což nutí řidiče zpomalit. Právě chodci, kteří jsou zranitelnější než motoristé, si zaslouží ohleduplnost ze strany řidičů," vysvětlil starosta Zábřehu František John.

Přechod přes Zahradní ulici je přitom i po zúžení dostatečně široký na to, aby se zde mohlo případně jezdit v obou směrech. O tom radnice uvažuje už delší dobu, konečné rozhodnutí ale ještě nepadlo.

Stavba přechodu nabere zpoždění

Přibude také zcela nová zebra přes samotnou Valovou ulici. Její absenci dlouhodobě kritizovala dopravní policie. Stavba přechodu ale nabere mírné zpoždění, protože je nutné ji sladit s budováním kanalizačních přípojek z okolních obytných domů.

Povrchy vozovek v místech, kde se upravovaly přechody, nechá město udělat až příští rok. „Na zimu je provizorně zapravíme a příští rok se provede kompletní obnova celého úseku od Zahradní ulice až po Komerční banku," doplnil starosta John.

Obnova a výstavba dvou přechodů vyjde město na 1,8 milionu korun. Příští rok na ni naváže oprava chodníků z autobusového nádraží směrem ke Komerční bance.

Ve městě se zároveň pracuje na opravách chodníků v Sušilově a Sokolské ulici, které slouží jako výpadovka směrem na Lanškroun, Štíty a Drozdov. Kvůli tomu, že se zde zatím chodci pohybují ve vozovce, musejí v těchto ulicích řidiči zpomalit na třicet kilometrů za hodinu.