Asi nejzásadnější novinkou je nutnost při placení zadávat SPZ vozidla. Řidiči se tak s lístkem nemusí vracet k autu a dávat jej za sklo. Jednodušší práci mají i strážníci při kontrole zón placeného státní.

„Pomocí mobilní aplikace po vyfocení registrační značky ihned zjistíme, zda řidič zaplatil nebo ne. Odpadne tak kontrola parkovacích lístků za sklem, což bývá někdy problematické,“ vysvětlil před nedávnem zástupce ředitele Městské policie Jeseník Radek Sedlář.

Budova na Jesenické ulici, kde sídlí nízkoprahové centrum pro lidi bez domova.
Nové KFC v Šumperku? Mohlo by vzniknout na místě centra pro bezdomovce

Další novinku přivítají lidé, kteří nenosí po kapsách drobné. Parkovné lze nově zaplatit i kartou.

Zároveň však parkovné ve městě citelně podražilo. V ulicích Dukelské, Lipovské, Karla Čapka a na náměstí Svobody lidé zaplatí za půlhodinu parkování deset korun, za hodinu dvacet. Na Masarykově náměstí za druhou a další hodinu parkování budou muset zaplatit korun čtyřicet.

Ilustrační foto - radar
Rychlost v Jeseníku budou měřit i strážníci, pořídí si nový ruční laserový radar

Placené parkování je ve městě zavedeno v pracovní dny od osmi do osmnácti hodin, v Dukelské ulici pouze do čtrnácti. Na Masarykově náměstí se naopak platí i v sobotu dopoledne.

I nadále lze v centru Jeseníku najít dost míst, kde je možné odstavit vůz zadarmo. Jedná se například o nové parkoviště za Yesenkou. Nezpoplatněné je i parkování za obchodním domem Alkron.