Budovu, kde dříve bývala prodejna, před časem koupil muž z Kolšova. Objekt začal přestavovat na klubovnu MC Outlaws, kde se pak odehrál krvavý střet. Jenže až při vyšetřování vraždy se ukázalo, že majitel stavební úpravy provedl načerno. O povolení zažádal stavební úřad dodatečně. Obec Libina je účastník stavebního řízení, protože vlastní sousední pozemky. K záležitosti se měla vyjádřit. Zastupitelstvo na žádost některých občanů odhlasovalo, že obec nesouhlasí s povolením stavby. Motorkářům tak chtějí zabránit v užívání nemovitosti.

„Já pro to ruku nezvedla. Lidé si myslí, že máme pravomoc někoho z obce vystěhovat, to ale není pravda. Nemůžeme přece nikoho vyhánět, to by se pak dalo ukázat na kteréhokoliv člověka, pokud se někomu nelíbí. Zbytečně tady někteří lidé jitří emoce. Od toho nešťastného října je tu opravdu klid," řekla místostarostka Libiny Jana Němečková.

Že se obec snaží, aby majitel klubovny nezískal potřebná razítka, nebude zřejmě nic platné. Rozhoduje totiž stavební úřad. „Majitel po naší výzvě dodatečně předložil veškerou projektovou dokumentaci. Správní řízení probíhá, pokud je vše v pořádku, vyhovíme," vysvětlil šéf šumperského stavebního úřadu Luděk Felkl.

Do klubovny MC Outlaws na kraji Libiny se motorkáři sjíždějí o víkendech. Vesnicí jen projedou, s místními lidmi se nestýkají. „Vůbec o nich nevíme, jsou tam zavření a nikam nechodí. Jen podle rachotu motorek poznáme, že tu jsou. Vždy tu také stojí policie, ale nic už se tu od října nedělo," konstatoval muž z Libiny, který bydlí téměř v sousedství klubu. Své jméno zveřejnit nechtěl.

Dům a pozemek, kde se členové české odnože Outlaws scházejí, hlídá také kamera. Těch je v Libině celkem pět a jedna z nich je nainstalována na sloupu u plechové ohrady, kterou je dvorek obehnán. „Kamery pořídila obec a jsou napojené na policejní služebnu v Libině a také obvodní oddělení v Šumperku, kde je nepřetržitý provoz," sdělil krajský mluvčí Josef Bednařík.

Šance, že policie někdy odhalí, kdo polského motorkáře z gangu Hells Angels zastřelil, je prakticky nulová. Bitka, při které oba gangy použili kromě střelných zbraní také pálky, tyče násady a obušky, byla totiž předem domluvená. Členové Outlaws tehdy již v Libině byli, nepřátelská banda Hells Angels za nimi přijela z Ostravska a došlo na vyřizování účtů. Pistole, z nichž se tehdy střílelo, policie nenašla. Několik desítek aktérů incidentu policie vyslechla, ale pak je zase propustila. Nikdo z nich totiž údajně nic neviděl ani neslyšel.

„Ve vyšetřování zatím žádný nový posun není," konstatovala mluvčí policie Marie Štrbáková.

Motorkářské kluby Outlaws i Hells Angels patří mezi pět nejdrsnějších gangů svého druhu ve světě, řada jejich členů se pohybuje za hranicí zákona. Pobočky obou klubů fungují u nás již několik let. Obě bandy mají svá vlastní pravidla. Mezi ně patří i povinnost mlčení, gangy si účty vyřizují po svém. Za členy přijímají motorkáře, které si velmi pečlivě a dlouho prověřují.

Nevíme o nich nic, říká o motorkářích obyvatel LibinyKlubovna motorkářského klubu Outlaws v Libině.Stojím u vysoké plechové ohrady na kraji Libiny a snažím se nakouknout dovnitř. Tohle má být klubovna motorkářského klubu Outlaws. Škvírka mezi masivními vlnitými plechy má sotva pár milimetrů, zvědavci moc šanci nemají. Úzkým průzorem je vidět sotva pár složených nových tvárnic, jinak nic. Ty dotěrnější vetřelce varuje cedulka, že je objekt elektronicky zabezpečen. Na sloupu hned u plotu navíc číhá oko kamery. Tu ale po loňském masakru znepřátelených gangů instalovala obec. Část dvora kryje vojenská maskovací síť. Utajení je dokonalé. Jeden by neřekl, že tento poměrně nenápadný objekt ospalou vesnici Libina loni povznesl do zájmu médií našich i zahraničních. Bohužel kvůli vraždě motorkáře, kterou se zřejmě nikdy objasnit nepodaří. Drsní hoši na silných strojích ale jezdí do Libiny dál. Místní lidé toho o nich mnoho nevědí.

„Sjíždějí se tu teď o víkendech, možná někdy pět, jindy tak deset lidí. Slyšíme spíš jen zvuk motorek, nijak se tu ale neukazují. Od října je tu klid," říká obyvatel Libiny, který bydlí nedaleko. Jméno, stejně jako další dotázaní místní obyvatelé, prozradit nechce.

„Někde se mé jméno objeví a pak mi vypálí barák," říká s mužem se smíchem. Jenže je na něm vidět, že až tak v žertu svá slova nemyslí. Při vzpomínce na říjnový incident, kdy byl jeden z motorkářů zůstal na „bitevním poli" mrtvý a další zraněni, chlapík ožívá zájmem.

„To ale byl rachot, mysleli jsme si, že je snad nějaká demonstrace nebo co. Vyřítili se z toho jejich baráku ven, mlátili tady lopatami po silnici. Pak se tady naháněli s tyčemi a řezali do sebe, co to šlo. To bylo fakt hustý. Děcka jsme honem hnali od oken, kdyby náhodou letěla nějaká cihla. Střílení jsme ale neslyšeli," zavzpomínal muž. Policisty se to záhy prý v Libině jen hemžilo. „Kroužil tu i vrtulník. Všechny cesty uzavřeli, nemohl jsem celý den ani do obchodu," dodal libínský obyvatel.

I když se nyní v souvislosti s motorkáři neděje nic, budí prý pořádný respekt. „Z těch, co jsem viděl, šel docela strach. Někteří mají dlouhé zapletené fousy, jsou potetovaní, problém bych s nima opravdu mít nechtěl. Ale říkali chlapi, že se snad někde nechali slyšet, že tu žádná odveta nebude," rozpovídal se muž.

Ani další člověk ze sousedství klubovny nepřestává být ostražitý. „Když jsem byl dřív s děckama sám doma, tak jsem si třeba skočil k sousedovi nebo na jedno pivo. Teď už je ale radši samotné vůbec nenechávám, člověk nikdy neví," pokrčil rameny další libinský občan.